“Mensen met ADHD kunnen zich niet focussen. Mensen met ADHD zijn alleen maar druk. Mensen met ADHD zijn traag van begrip.” Er hangen zoveel geruchten en stereotyperende verhalen rond ADHD, maar wat is er nou waar?
ADHD is een “stoornis” waar nu geschat 13.000 jongeren in Nederland mee zitten. Het aantal jongeren die gediagnosticeerd zijn met ADHD blijft stijgen. Nu 3 op te 10 van de Nederlandse jongeren. Maar wat is ADHD?
ADHD is de afkorting voor de Engelse term: ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’.
In het Nederlands betekent dat een stoornis waarbij je het moeilijk vindt om je aandacht ergens bij te houden en je heel erg druk bent (hyperactief). Iedereen is wel eens druk of kan niet zo goed opletten, maar als je ADHD hebt heb je hier wel erg vaak last van. Niet iedereen die ADHD heeft is hetzelfde natuurlijk, al wordt dat wel vaak zo gezien.
Er zijn dus meerdere aspecten aan ADHD die voor kunnen komen:
– Slechte concentratie, dan kun je je moeilijk focussen op één ding voor een lange tijd.
– Hyperactiviteit, niet stil kunnen zitten en heel veel energie hebben.
– Aan dingen beginnen en het vaak niet afmaken.
– Dingen langer vertellen dan dat het eigenlijk nodig is
– Gedragsproblemen, slecht luisteren.
– Moeilijk plannen, vaak te laat komen
– Als je wel iets heel erg leuk vindt, kun je je juist super goed focussen. (hyperfocussen)
– Impulsieve acties.
Met ADHD zal je vaak tegen meerdere van deze aspecten tegen komen, maar het is zeker niet het geval dat als je ADHD hebt, dat je dit standaard ook hebt. Mensen met ADHD zijn in het algemeen snel afgeleid en hebben vaak meer energie, maar het kan makkelijk dat je wel gewoon goed luistert naar bijvoorbeeld je leraren of altijd netjes op tijd komt. Het is dus niet zo dat als je ADHD hebt, dit bij je “ADHD-pakket” standaard inbegrepen zit, terwijl dat helaas wel vaak gedacht wordt.
Mensen met ADD hebben hier ook vaak last van, maar dan zonder de H van Hyperactivity.
Hoe ontstaat AD(H)D?
ADHD is vaak erfelijk. Als jouw vader het heeft en jij ook, dan is het een grote kans dat jouw kinderen het ook kunnen krijgen. Ook kan het ontstaan in de baarmoeder door bijvoorbeeld erg veel stress.
Ook zien de hersenen van iemand met ADHD er iets anders uit. Speciale gebieden in je hersenen zijn dan wat kleiner dan normaal en je hersenen werken ook wat anders. Bijvoorbeeld: Als iemand zonder ADHD denkt, ‘stop’, geven de hersenen diezelfde waarschuwing bij jou wat langzamer door, waardoor je dingen soms te snel doet, hierdoor ontstaan vaak impulsieve acties.
Maar wat is nou waar en wat is nou broodje aap?
Dit valt niet zo één, twee, drie te zeggen. Iedereen met ADHD is anders en dat je echt geen stempel kan zetten op iemand voorhoofd. “Die heeft ADHD, dus die is druk en concentreert zich slecht”. Vaak wordt er op de middelbare school ADHD uitgelegd op de volgende manier:
Een ADHD-er is:
– Snel afgeleid
– Impulsief
– Heeft weinig aandacht voor iemands verhaal
– Erg druk
– Maakt vrijwel nooit dingen af.
(dit zijn uiteraard losse voorbeelden).
Dat is natuurlijk best vervelend voor mensen in de klas die ADHD hebben, omdat er dan een stempel op je wordt gezet. De meeste ADHD-ers zijn inderdaad erg druk, Maar de één luistert wel heel goed en de ander weer niet. ADHD heb je en dat verdwijnt niet zomaar. Het kan je grootste kracht en je grootste valkuil zijn.
Wat kun je er aan doen?
Er is medicatie voor AD(H)D, Methylfenidaat. Beter bekend als Ritalin. Dit kan voorgeschreven worden door je huisarts. Iedereen reageert hier anders op. Je “moet” nooit ritalin nemen, dat is puur je eigen keuze. De één reageert er chill op en kan zich goed concentreren, de ander voelt zich er niet goed bij en niet zichzelf. Daarom zijn er gelukkig ook nog andere medicijnen, maar die worden niet allemaal vergoed. Je huisarts of psycholoog kan je meer advies geven. Vergeet ook nooit met je zorgverzekering te overleggen!
Conclusie:
Voor iedereen is ADHD anders en je kan dus nooit zeggen “hij heeft ADHD en hij is zo”. In het algemeen is een ADHD-er sneller afgeleid en is drukker, maar je kent niet iemand zijn persoonlijkheid als je weet dat diegene ADHD heeft. En naast alle chaos en drukte die je waarschijnlijk verwacht ;), kunnen we zeggen dat ADHD ook positieve karaktereigenschappen met zich mee brengt!
Post by our lovely colleague Leon, via www.stad-haarlem.nl
Featured Image (adjusted) by Practical Cures, via https://flic.kr/p/BtcSP3