Het is de laatste tijd veel op het nieuws en er wordt massaal #metoo op social media gedeeld. We hebben het dan over seksuele intimidatie. Seksuele intimidatie is iemand lastigvallen of bang maken met seksuele bedoelingen door middel van opmerkingen, gebaren of aanrakingen. Dit kan ook online zijn, door het verspreiden van seksueel getinte foto’s. Door de hashtag wordt seksuele intimidatie een bespreekbaar onderwerp doordat het massaal gedeeld wordt door mensen die hier ooit ervaring mee hebben gehad.
In Nederland heeft maar liefst 77% van de vrouwen ervaring gehad met seksuele intimidatie. De ervaringen lopen heel erg uiteen van verkrachtingen tot het ongewenst knijpen in iemands billen. Naar de politie wordt er echter weinig gegaan, om de reden dat er dan wordt gezegd ”dat gebeurd iedereen wel eens.” Maar waar ligt de grens? Wanneer is het seksuele intimidatie en wanneer onschuldig flirten?
Wat voor de een normaal gevonden wordt en voor de ander niet, kan door verschillende factoren bepaald worden zoals; je opvoeding, familie, vrienden, geloof, en nog veel meer. Je moet vrij kunnen zijn om te flirten maar het moet wel van twee kanten komen.
Wat kun je ertegen doen?
Als je te maken krijgt met seksuele intimidatie, is het belangrijk dat je voor jezelf opkomt. Lach er niet om, maar maak diegene duidelijk dat je hier niet van gediend bent en dat hij of zij hiermee moet stoppen. Hoe eerder je dit duidelijk maakt, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe langer diegene hiermee door zou kunnen gaan en dan kan het ook steeds erger worden.
Jij bepaalt de grens en niemand anders. Als jij het te ver vindt gaan, dan moet dat geaccepteerd worden.
#MeToo
Featured Image by, STAD Alkmaar