YXIE Piano'sHeb jij ook een goed idee?

YXIE PIANO’S

De mooiste pianomuziek gespeeld door jonge sterren – Op zondag 26 september 2010 vindt de eerste editie van, het jonge pianistenfestival, ‘YXIE Lab Piano’s’ plaats. Het eerste echte éigen YXIE evenement in het Doelengebouw. Het prachtige gebouw aan de Doelenstraat 1 zal tijdens het festival geheel in het teken staan van de piano.

Jonge pianisten tussen 10 en 25 jaar, waaronder de Alkmaarse Jan Prins (10), de Amsterdamse Pyke Pasman (19), Elisabeth Waanders (16) uit Enschede en Marina Popova, zullen het gebouw op zijn kop zetten. Jan veroverde kort geleden de 3plaats tijdens de finale van het Steinway Pianoconcours in de categorie tot 10 jaar. Marina komt uit Bulgarije waar ze in Sofia een klassieke piano-opleiding heeft genoten. Vorig jaar juni heeft zij haar jazz-master behaald aan het conservatorium in Utrecht.

Het festival bestaat uit optredens van een half uur afgewisseld met kortere optredens verzorgd door jonge (leerling-)pianisten uit Alkmaar en omgeving. Om 17.00 uur wordt het festival afgesloten met twee spectaculaire slotacts. Heb je zin om te swingen op de hits van tegenwoordig? Dan kun je luisteren naar de in Langedijk geboren Paula Leek (21). Zij was studente aan het conservatorium en heeft met haar voormalige band Wildflowers in het voorprogramma van Take That gestaan.

Mocht je meer zin hebben in ambient klassieke muziek, dan zal je ook hierin niet worden teleurgesteld. De directeur van Provadja en YXIE, Kees Wieringa, is ook pianist. Van zijn cd ‘Canto Ostinato’, in de uitvoering van Kees, zijn 30.000 stuks verkocht. Voor dit genre een unicum! Tijdens het pianofestival zal hij de soloversie van Canto Ostinato (Simeon ten Holt) spelen.

Kortom een bijzondere, muzikale middag met de pianosterren van morgen!


Resultaat: Pianofestival
Fase: Afgerond