Heb jij ook een goed idee?

T-Draw

Jongeren creatief aan de slag met hun eigen t-shirt ontwerp – T-Draw wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van creatieve jongeren. T-Draw maakt het daarom mogelijk om mee te doen aan een T-Shirt ontwerpwedstrijd. Deze is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Matthijs is vijftien jaar en woonachtig in De Mare. Hij ontwerpt zelf graag en vindt het ontzettend leuk om zijn creativiteit te uiten. Toch is hij van mening dat er te weinig mogelijkheden zijn voor jongeren in Alkmaar en omstreken om gerichter aan de slag te kunnen gaan met ontwerpen. Hiervoor bedacht hij T-Draw, een wedstrijd waarbij het mogelijk is een eigen T-shirt vorm te geven. Hij is bij Stichting Talent And Dreams terecht gekomen om hem te helpen bij de uitvoering van zijn idee. “Ik ben dit project gestart om talentvolle jongeren de kans te geven om zich verder te ontwikkelen. Het geeft een kick als een eigen T-shirt ontwerp daadwerkelijk gedrukt en tentoongesteld wordt zodat iedereen ze kan bewonderen.” Aldus Matthijs. Het thema van T-Draw is ‘Vrijheid’. “Ik voel me vrij als ik kan gaan en staan waar ik wil en kan zeggen wat ik denk en voel.” Deelnemers verwerken hun beeld van vrijheid in het ontwerp en lichten deze toe. Deelname kan eenvoudig door het ontwerp op de Facebookpagina van T-Draw te posten. De beste 10 ontwerpen worden geselecteerd door een vakjury, gedrukt en tentoongesteld in bij Artiance in Alkmaar.

In de periode 14 tot en met 21 december hing de expositie van de beste tien T-shirtontwerpen op het IJsplein (Canadaplein) in Alkmaar. Deze ontwerpen waren geselecteerd en verkozen uit verschillende aanmeldingen om gedrukt en tentoongesteld te worden. Hierop volgde een intensieve stemronde voor de publieksprijs. Dit kon zowel online via de Facebookpagina, of offline door middel van een stembus. Het publiek reageerde enthousiast op de ontwerpen. Vooral de toelichtingen, geschreven door de jonge deelnemers, over hun beeld van het thema ‘Vrijheid’, kreeg belovende reacties. De vakjury bestaande uit Jack & Jones, Cartoon Art School Alkmaar, Kuhne Design en Ceco-Tex waren onder de indruk van de geleverde prestaties van deze jonge deelnemers. De jongste deelneemster van de wedstrijd, Renske Visser (11 jaar) is uitgeroepen tot jurywinnaar.

Lenny Claasen (14 jaar) heeft de meeste stemmen opgehaald met de publiekstem. Toen aan Matthijs werd gevraagd of hij tevreden is met de uitvoering van zijn project reageerde hij: “zelf vind ik het jammer dat ik niet aan mijn eigen wedstrijd heb deelgenomen, het was te gek”.


Resultaat: T-shirt ontwerpwedstrijd
Fase: Afgerond