Genderswitch

MaS leerlingen (Noa, Demi, Gab & Linda) hebben tijdens hun maatschappelijke stage bij Stichting Talent And Dreams (STAD) een eigen activiteit georganiseerd. Dit in het kader van de We Can Young campagne waarbij jonge changemakers zelf aan de slag gaan om de campagne vorm te geven. Na een leuke creatieve training van STAD en een uitgebreide brainstormsessie zijn zij aan de slag gegaan met het uitvoeren van een eigen idee.

Tijdens de brainstormsessie zijn zij tot de conclusie gekomen dat het goed is als de man meer inzicht heeft in de beleveniswereld van de vrouw en andersom. Hiervoor hebben zij een Gender-switch onderzoek bedacht en uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was om erachter te komen welk geslacht zich beter in het andere geslacht kan verplaatsen.

Om het onderzoek vorm te geven hebben zij de volgende stappen gezet. Er zijn twee vragenlijsten opgesteld: een mannenlijst en een vrouwenlijst. Beide geslachten vullen beide vragenlijsten in. Stel je bent een man, dan vul je de mannenlijst in zoals je het zelf zou doen, en bij de vrouwenlijst vul je in wat jij denkt dat de vrouw zou invullen (en andersom).

Enkele voorbeelden van vragen en stellingen zijn:

  • Je moet een keer geprobeerd hebben, toch? Hier kwam uit dat de mannen goed wisten dat vrouwen niet alles willen uitproberen en terughoudender zijn dan mannen.
  • Een meisje loopt op straat en zegt dat ze voor een weddenschap alle mannen moet gezoend hebben die ze tegen komt, wat zou jij dan doen? De vrouwen wisten goed dat de het merendeel van de mannen deze vrouw dan zou zoenen. Zelf zouden de meeste vrouwen dit echter nooit doen.

Het onderzoek is uitgevoerd in de lessen van Het Stedelijk Dalton College in Alkmaar. De conclusie hieruit was dat de jongens zich beter in de meisjes konden verplaatsen dan de meisjes bij de jongens. Ook is de conclusie dat mannen en vrouwen wezenlijk anders denken over bepaalde onderwerpen. Het volledige onderzoek is terug te zien via www.wecanyoung.nl.

Deel dit via:
Redactie