‘Het gaat gewoon over seks, man! Ik zweer het je!’ Er klinkt opgewonden geroezemoes in de gang van het Clusius College in Alkmaar. Een klas leerlingen wacht vol spanning op wat er komen gaat. Ondertussen maken Artiance-acteurs Jelmer (20), Ayrton (19), Anna (21) en Safirah (18) zich klaar voor hun optreden. De muziek gaat aan en de leerlingen mogen naar binnen. ‘We Can Young’ begint. Er wordt sexy gedanst. Geschuurd. Het ene meisje vindt het niks, de ander geniet ervan. Gaan de jongens te ver? Wat wordt er van je verwacht? Wat wil je eigenlijk zelf? Op het schoolbord staat het samen gevat: Ik wist niet dat je dat bedoelde…
De internationale campagne WE CAN Young heeft een duidelijk doel: dat jongeren respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van grenzen als het gaat om seks en relaties. Artiance maakte een bijzondere schoolvoorstelling voor WE CAN Young. Regisseur Hanneke Vries ontwikkelde, samen met zeven talentvolle leerlingen van de Artiance Theaterschool, een prikkelende productie die in de klas wordt gespeeld. Vier verschillende personages zitten elk met een dilemma op het gebied van seks en relaties. De verhalen zitten dicht op de huid van het jonge publiek en de kijkers worden nauw betrokken. Wat vind jij daar nou van? Wat zou jij doen? Opvallend is het open karakter van het hele gebeuren. Nergens wordt een oordeel geveld, niets komt belerend over.
Safirah, al sinds haar 8e bij Artiance op les: ‘Het gesprek wordt op gang gebracht. We laten de jongeren nadenken over hun normen en waarden, door hen ook die van anderen te laten horen en zien.’
Hanneke regisseerde het stuk. ‘We hebben het echt samen gemaakt, want met deze jonge talenten kreeg het verhaal vanzelf vorm.’ Ayrton: ‘We hebben vooral veel gepraat en geïmproviseerd.’ Safirah vult aan: ‘Mijn zusje was een hele goede bron, maar veel verhalen komen ook uit ons eigen leven. Of uit dat van Hanneke.’ De spelers lachen, de sfeer zit er goed in. Anna: ‘Je leert elkaar goed kennen in dit proces. Het gaat over relaties en seks en dus zitten we aan elkaar. Het was in het begin erg spannend om zo vlak voor deze jongeren te spelen, ik was bang dat ze heel negatief zouden reageren. Ze vinden het echter prachtig en als ze kletsen, gaat het vaak óver de voorstelling.’ Jelmer: ‘De meeste jongeren zijn niet gewend naar het theater te gaan en ze reageren heel primair en impulsief. Je moet als acteur dus leren met het publiek te spelen en heel flexibel te zijn.’ Hanneke vindt het theater een uitstekende formule om de materie aan te stippen bij deze doelgroep. ‘Het is heel gericht en laagdrempelig, waardoor het effect erg groot is. Het feit dat wij met zulke jonge acteurs werken, is natuurlijk ideaal. Het leeftijdsverschil tussen publiek en spelers is klein en daardoor komen de onderwerpen nog geloofwaardiger over.
Featured image by Pexels