Naaktfoto’s

Heb jij ze al gezien, de naaktfoto’s van onder andere Jennifer Lawrence, Kate Upton en Victoria Justice? Zij zijn niet de enige van wie de foto’s gelekt zijn. Er zouden 101 bekende vrouwen gehackt zijn. De hacker claimt 60 foto’s te hebben en de sterren zijn woedend! De foto’s zouden via iCloud gelekt zijn. En iedereen heeft er een mening over. Veel mensen vinden het de eigen schuld van de sterren en zeggen: “had je maar niet zulke foto’s moeten maken”.

Het gebeurt niet alleen bij sterren dat hun foto’s door mensen bekeken worden voor wie de foto’s niet bedoeld waren. Iedereen heeft wel eens een naaktfoto van iemand gezien die uit je omgeving komt. Waar iedereen wel wat over te zeggen heeft. Wiens schuld is het dan dat de foto’s zijn uitgelekt? Diegene op de foto had hem niet moeten maken, of had diegene die de foto in bezit heeft niet moeten delen? Wat vinden jongeren in Alkmaar van naaktfoto’s die op internet belanden en hebben ze zelf naaktfoto’s?

Uit ons onderzoek blijkt dat veel jongeren zeggen dat ze geen naaktfoto’s van zichzelf hebben, maar velen hebben er wel één ontvangen. Wat wel interessant is als je er over na denkt, want waar komen die foto’s dan vandaan? Of willen we niet zeggen dat we naaktfoto’s van ons zelf hebben omdat het wel iets van jou is en niet iets wat iemand hoeft te weten? Het zou ook kunnen dat als je toegeeft er een te hebben mensen er nieuwsgierig naar zijn, wat je niet wil. Waarom zou je toegeven? Omdat je eerlijk bent en je hoeft de foto niet meteen te laten zien.

De foto’s die we ontvangen worden meestal niet door gestuurd en belanden in een donker hoekje van de telefoon. Soms gebeurt het echter wel dat zulke foto’s gedeeld worden. Dat is om wraak te nemen op een ex of omdat ze de persoon niet zo goed kennen. Dan is het voor hun meer voor de grap. Of omdat ze lekker willen kletsen over hoe stom het wel niet is om een naaktfoto te maken en te discussiëren over hoe goed of slecht iemand er uitziet. Het is natuurlijk ook leuk om te bekijken hoe iemand er naakt uit ziet zonder je er echt ongemakkelijk over te voelen, want hoe weet diegene van de foto nou dat jij er naar kijkt?

Als niemand naaktfoto’s maakt hoe komen mensen dan aan die foto’s?  We hebben dus aan Alkmaarse jongeren gevraagd wat de reden was dat ze een naaktfoto kregen. Daar kregen we vooral het antwoord op: “voor de grap”, of ”het gesprek dat we over de Whatsapp hadden leidde daartoe, maar heb er niet om gevraagd hoor;-)”.

Dit klinkt allemaal nog vrij onschuldig maar al dat ‘foto’s sturen voor de grap’ kan ook helemaal mis gaan. Opeens heeft iedereen die jij kent jouw lichaam gezien. “Eigen schuld” is dan wat de meeste zeggen. Jij hebt de foto gemaakt en verstuurt. Dat is ook de conclusie die jongeren trekken als het over de sterren gaat. Ze hebben zelf de foto’s gemaakt, dat ze gestolen zijn had niet mogen gebeuren maar het is altijd leuk om erover te roddelen.

Deel dit via:
Redactie