Genderdiversiteit

Genderdiversiteit is een enorm actueel onderwerp, en terecht want veel mensen hebben nog steeds last van onbegrip en transfobie. Onlangs is er in Kentucky Amerika een wetsvoorstel geaccepteerd waardoor transgenders in die staat niet langer in de wc en kleedkamers mogen van de tegenovergestelde biologische sekse. Met andere woorden, iemand is geboren als jongen maar voelt zich een meisje, maar mag niet in de meisjeskleedkamer of wc zich omkleden!

Hoewel ik me iets voor kan stellen bij verwarring en gemengde gevoelens die medeleerlingen kunnen hebben, is het belachelijk dat hier een wet voor gemaakt is. Iedere situatie is anders en moet individueel door de school bekeken worden lijkt mij. Een behoorlijke stap terug voor transgenders in Amerika helaas. Gelukkig is onlangs in een andere staat een vrouw haar abonnement bij een sportschool ontzegd omdat zij klaagde bij het management over een transgender vrouw die zich omkleedde in de vrouwenkleedkamer. +1 voor Planet Fitness. Zelfs South Park heeft een aflevering besteed aan dit onderwerp, namelijk The Cissy aflevering 3, seizoen 18.

Ook een goede zaak is de opkomst van bekende transgenders. Denk bijvoorbeeld aan Laverne Cox uit Orange is the New Black, Bruce Jenner (voormalig Olympisch Kampioen, ex-stiefvader van de Kardashians), Candis Cayne (Amerikaanse TV-actrice), Isis King (winnares America’s Next Top Model seizoen 11), Chaz Bono (zoon van Cher) en Carmen Carrera (bekend van Rupaul’s Drag Race te zien op Netflix).

Ook de 8-jarige dochter van Angelina Jolie en Brad Pitt was onlangs in opspraak omdat ze in pak op de rode loper verscheen. Shiloh kleedt zich al geruime tijd zoals haar oudere broers en heeft aangegeven graag John genoemd te worden. Angelina en Brad kregen veel kritiek omdat ze Shiloh haarzelf laten zijn en het genderspektrum laten verkennen. Gelukkig waren er ook veel positieve reacties op de foto’s. Facebook wordt ook steeds progressiever en heeft sinds vorig jaar nieuwe opties toegevoegd bij het kopje gender, er kan nu uit 60 opties gekozen worden zodat iedereen de mogelijkheid heeft om zijn genderidentiteit op facebook aan te geven zoals zij dat willen.

Het belangrijkste is om te onthouden dat genderidentiteit verder gaat dan wat er in de broek van een persoon zit. Dat je iets niet helemaal begrijpt of je kan voorstellen betekent ook niet meteen dat het vies of raar is. Verdiep je in het onderwerp voor je conclusies trekt of stel beleefd vragen. Van jezelf accepteren dat je in een verkeerd lichaam geboren bent lijkt mij namelijk veel moeilijker dan om het van een ander persoon te accepteren.

Interessante links om te checken zijn:

  • http://newnownext.com (nieuws over de Amerikaanse trans/gay-scene)
  • Op Netflix: Mr. Angel (over een transgender porno-acteur)
  • Een Lijst met documentaires/films over transgenders
  • Http://www.expreszo.nl/ (online jongerenmagazine over de LHBT-community)
  • Vrouw vertelt hoe het voor haar is om transgender te zijn (filmpje) iedereenisanders.nl info.

Voor vragen, opmerkingen of hulp mag je ook altijd binnenwandelen of mailen naar STAD, we zijn ook erg benieuwd naar ervaringen van anderen met dit onderwerp!

Deel dit via:
Redactie