Wat is stereotypering

Stereotypering komt veel voor. Iedereen heeft weleens een vooroordeel over iemand of vult voor iemand zijn of haar gedachtes in. Stereotypering houdt in dat mensen een (overdreven) beeld hebben van een bepaalde groep mensen die vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid. Een meisje in een kort rokje is al snel een slet, een jongen met vrouwelijke trekjes is een homo en transgenders zijn onzeker en ongelukkig.

Dit zijn voorbeelden van stereotypes die helemaal niet overeen hoeven te komen met de werkelijkheid! Noah, Jeroen en Jimi vonden het tijd om daar iets aan de toen en besloten twee posters te maken met als doel om jongeren respectvol met elkaar om te laten gaan en te laten zien dat je niet aan de buitenkant kan zien hoe of wie iemand echt is. Onder iemand zijn of haar uiterlijk schuilt vaak een heel ander persoon!

De groep ging na een flinke brainstormsessie aan de slag en maakte foto’s van verschillende mensen in Alkmaar. Deze mensen moesten opschrijven wat anderen niet aan de buitenkant kunnen zien, zoals een meisje dat super sportief en sterk is terwijl je dit niet direct aan de buitenkant zou zien. Het was een lastige opdracht want tijdens de maatschappelijke stage op 5, 6 en 7 april regende het pijpenstelen. Er waren dus niet veel mensen buiten om de foto’s van te maken maar er zijn toch toffe posters uit gekomen! Daarnaast tekende de groep portretten van jongens die er totaal anders uit zien, maar als je de uiterlijke kenmerken weg zou halen blijkt dat iedereen gelijk is.

Check hieronder de posters die laten zien dat iedereen zichzelf moet zijn! Met de boodschap: ”Ik ben wie ik ben, ik heb jouw oordeel niet nodig!” sloten de changemakers hun maatschappelijke stage af.

Deel dit via:
Redactie