Omgaan met diversiteit

Er is een groot verschil tussen gender en sekse. De indeling van sekse is makkelijk: iemand is een man of een vrouw. Gender betekent in hoeverre iemand zichzelf of door anderen als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien. Genderidentiteit ontwikkelt zich al van jongs af aan, kinderen gedragen zich al snel als jongen of als meisje. Maar wat als je je hier niet in thuis voelt?

Anne Russchen, ambassadeur van ‘jongeren en onderwijs’ in de LHBT-stuurgroep van de Gemeente Alkmaar, ziet dat veel jongeren moeite hebben met het uiten van hun gevoelens op het gebied van gender en seksualiteit. Ze worstelen met hun gevoelens en zijn onzeker omdat zij het gevoel hebben niet in een bepaald hokje te passen. Anne: ”Of je nu verliefd bent, op iemand van je eigen geslacht valt of niet blij bent in je eigen lichaam, het is voor je eigen ontwikkeling super belangrijk om te ontdekken wie je bent en wat je voelt”. Het is van belang dat je hierover praat met mensen die jij in je omgeving kan vertrouwen. Dat kan een vertrouwenspersoon zijn op school, iemand in de familie of een goede vriend of vriendin”.

Anne adviseert jongeren die met gevoelens over hun seksualiteit worstelen, om informatie te zoeken en erachter te komen wat voor gevoelens er spelen. ”Het accepteren van je eigen gevoel is het eerste proces. Kijk bijvoorbeeld naar pop- en filmsterren en hoe zij omgaan met hun gevoelens. Vervolgens kan je opzoek gaan naar mensen in jouw omgeving die je op een positieve manier steunen. Het kan zijn dat jouw omgeving even aan jouw gevoelens moet wennen en geef dat ook de tijd.

Als dat lastig is kan je bijvoorbeeld ook praten met mensen van het COC of met mensen van Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij hebben ontzettend veel kennis over deze onderwerpen en kunnen jou helpen omgaan met je gevoelens of met de reactie van je omgeving”.

En wat als niet jijzelf maar iemand in jouw omgeving met zijn of haar identiteit worstelt? ”Probeer jezelf in de ander te verplaatsen. Waar zou je zelf behoefte aan hebben? Wat zou je zelf graag wel of juist niet van anderen willen horen? En aan de andere kant is het belangrijk om juist te luisteren. Geef de ander het gevoel dat je er voor hem of haar bent, ongeacht wat hij of zij voelt”.

Deel dit via:
Redactie