Wees jezelf

Lars, Christy en Joy zitten op het Murmellius in Alkmaar en gingen vier dagen lang aan de slag voor de campagne van WE CAN Young. De groep kwam op het idee om een video te maken. Het gaat over ‘jezelf zijn en blijven, ook al is dat niet altijd makkelijk’. Iedereen is verschillend, in leefstijl en uiterlijk. Dit hoor je van elkaar te accepteren maar helaas is dit niet altijd het geval. Er worden veel mensen gepest of uitgescholden op basis van hun uiterlijk, afkomst of gewoonten.

In de dagen bij STAD zijn we bezig geweest met een project. Zo hebben wij onder andere gediscussieerd over onderwerpen zoals grenzen stellen en andere issues waar jongerenveel mee te maken krijgen. Dit was heel leerzaam omdat je na het voeren van discussies vanuit andere perspectieven naar stellingen gaat kijken. Na de stellingen en discussies gingen we zelf aan de slag. We hebben een mindmap gemaakt met begrippen uit onze discussies, zoals seks, veiligheid, pesten, stereotypering en groepsdruk. Met behulp van deze mindmap hebben wij onze campagne bedacht en uitgewerkt. We verdiepten ons vooral in de onderwerpen stereotypering en genderdiversiteit omdat we dit een interessant onderwerp vinden voor een campagne en wij weten dat veel jongeren hier mee te maken krijgen. Er worden namelijk veel mensen gepest, dat begint bij stereotypering en wij vinden dat dit moet stoppen.

We hebben veel mensen bij elkaar gezocht en enthousiast gemaakt om onze video te ontwikkelen. We zochten mensen met verschillende kenmerken die gevoelig zijn voor stereotypering of hier wel eens te maken hebben gehad. Zij hielden een bord vast met daarop (scheld)woorden waarmee zij vanwege hun uiterlijk gepest (zouden kunnen) worden. Daarbij filmden we een jongen die een foto op Instagram post en dus uitgescholden wordt via social media. Uiteindelijk zie je in de video dat iedereen voor zichzelf opkomt omdat wanneer mensen je pesten of uitschelden, dit niet betekent dat je zo bent. Iedereen zou voor zichzelf op moeten komen en zich niet moeten laten weerhouden door pesters die je in een hokje proberen te plaatsen. Daarom is ons motto: ”ik ben mezelf, jij ook?”. We hopen een duidelijke boodschap op de kijkers over te brengen en uiteindelijk pesten en generalisering tegen te gaan. Iedereen moet zich bewust zijn van stereotypering en iedereen moet zichzelf kunnen en durven zijn, dat is ons doel!

Tijdens het ontwikkelen van de campagne hebben we super leuke dagen gehad en hebben we veel nieuwe mensen leren kennen. De mensen bij STAD zijn heel aardig en hebben ons goed geholpen met het werkelijkheid maken van onze ideeën en het editen van de video!

Deel dit via:
Redactie