Heb jij ook een goed idee?

Verbloemd

Een boek dat depressie en suïcide onder jongeren bespreekbaar maakt– Ruby is een 20-jarige hbo-studente die haar droom: het schrijven van een eigen boek, heeft gerealiseerd. In haar boek ‘’Verbloemd’’ behandelt zij een heftig maar belangrijk onderwerp, namelijk: depressie en suïcide. De inspiratie voor haar boek haalt ze uit haar eigen ervaring met depressie. Haar doel is om mensen de realiteit van depressies te laten zien, begrip voor depressie te creëren en de stigma’s te doorbreken.

Als je een depressie hebt, dan wil je dat meestal niet aan mensen laten zien. Je schaamt je, je voelt je zwak, eigenlijk alles wat je niet aan de wereld wilt laten zien. Je zet als het ware een masker op, je verbloemd de waarheid. Het verschilt per persoon hoe je dat uitdrukt. De een wordt heel stil en terughoudend terwijl de ander juist onrustiger en overdrevener wordt. Ieder verbloemd het op zijn eigen manier.

Samenvatting
Het boek gaat over het verhaal van Kayla en Emily, twee jongvolwassen vrouwen, die allebei hard vechten tegen hun depressie. Ieder alleen en eenzaam. Maar waar Emily beter en sterker lijkt te worden, word Kayla alleen maar slechter. De twee leren elkaar kennen tijdens de groepstherapiesessies en groeien steeds meer naar elkaar toe. De twee worden beste vriendinnen en beseffen beide dat er niets meer voor Kayla valt te doen. Kayla heeft simpelweg verloren van haar depressie. Tijdens hun reis en gevecht tegen depressie leren ze van elkaar, bouwen een band en er wordt liefde gevonden in donkere tijden.

Ruby geeft als tip mee; Als je iemand met depressie wilt helpen, is het beste wat je kunt doen praten. Zeg dat je er voor hun bent en dat ze niet alleen zijn. Zelfs als diegene misschien niet wilt praten, is het belangrijk dat ze weten dat er iemand om hun geeft en er voor hun is. Zeg nooit dat je ”het begrijpt” want dat werkt averechts.

Zoek je zelfs hulp? Praat erover. Gratis, anoniem en 24/7 op www.113.nl of bel 0900-0113.

Ruby’s boek ‘’Verbloemd’’ is hier te koop. Ruby houdt zich momenteel druk bezig met haar blog en is begonnen met het schrijven van haar volgende boek.