Ik Ben Van Mij

food waste

Nieuwe naam voor we van Young campagne! Je hebt vast wel eens gehoord van We Can Young, een campagne met een duidelijk doel: jongeren moeten respectvol met elkaar omgaan en zich bewust zijn van grenzen als het gaat om seks en relaties. STAD werkt samen met deze campagne om zo bewustzijn te creëren en jongeren te laten beseffen dat het heel belangrijk is dat je je grenzen kunt aangeven. Dat is soms nog moeilijk op jonge leeftijd en daar is deze campagne voor bedoelt. Sinds een aantal weken hebben ze een nieuwe naam, namelijk: ‘Ik ben van mij’.

Wij vroegen Charlot Pierik, adviseur van Ik ben van Mij (We Can Young), om antwoorden rondom de naamswijziging en over de campagne zelf.

“Als je We Can Young uitspreekt, kan het lijken op Weak and Young”, vertelt Charlot. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. De ondertitel was al ‘Ik ben van mij’, dus is dat de nieuwe naam geworden. Dit besloten de 15 gemeentes die meewerken aan de campagne.

‘Ik ben van mij’ betekent dat jouw lijf van jezelf is en daarmee dus van niemand anders. Alleen jij mag beslissen wat je wel en niet doet op het gebied van intimiteit en seksualiteit.

Waarom is het zo belangrijk dat deze campagne bestaat? Charlot legt dit uit: ‘’Eén op de drie meisjes en één op de vijf jongens maakt voor de achttiende verjaardag een vorm van strafbaar seksueel geweld mee (zowel hands-on als hands-off gedrag).  Volgens een schatting van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen worden jaarlijks 62.000 kinderen in Nederland slachtoffer van strafbaar seksueel geweld.”

Dat is natuurlijk hartstikke veel. Maar wanneer ben je nu daadwerkelijk slachtoffer van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag? Charlot vertelt: ‘’In de basis kan iedereen slachtoffer worden van seksueel geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag, ongeacht leeftijd, geslacht of opleidingsniveau. De fysieke gevolgen van seksueel geweld kunnen onder andere lichamelijk letsel, zwangerschap en soa/HIV zijn. Niet fysieke gevolgen kunnen onder andere depressiviteit, angst- en slaapstoornissen, negatief zelfbeeld, schaamte, concentratieproblemen, eetproblemen of seksuele en relationele problemen zijn.’’

‘Ik ben van mij’ richt zich op al deze zaken, maar wat maakt deze campagne nu anders dan anderen, Charlot zegt: ‘’De aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag  is in Nederland vooral gericht op de hulp nadat seksueel geweld heeft plaatsgevonden (melden, veiligheid bieden, hulpverlenen, vervolgen en voorkomen van herhaling). Het zou echter goed zijn als we ons ook richten op de preventie van geweld, zodat leed kan worden voorkomen. ‘Ik ben van mij!’ wil bijdragen aan deze preventie.”

Een belangrijk onderwerp dus, wat willen jullie met deze campagne uiteindelijk bereiken? Charlot zegt: ‘’Het doel is om te voorkomen dat jongeren seksueel grensoverschrijdend verdrag vertonen of meemaken. ‘Ik ben van mij!’ is een campagne die jongeren bewust maakt van seksuele wensen en grenzen en hun seksuele weerbaarheid versterkt.”

Zelf bepalen hoever je gaat is dus heel erg belangrijk. Weet jij dat al? Of twijfel je soms nog wat jouw grenzen zijn? Volg ons sowieso even en kijk regelmatig op www.ikbenvanmij.nl

Featured image by, Ik ben van mij

Deel dit via:
Redactie