CULTUREEL ORGANISATOR – 5 DINGEN DIE NIET IN DE BROCHURE STAAN

Cultureel organisator | 5 dingen die niet in de brochure staan. 

Jaarlijks stopt één op de drie studenten met hun studie. Hoe komt dit en hoe kan je voorkomen dat jij ook de verkeerde keuze maakt? Het lijkt dus dat veel studenten de verkeerde keuze maken omdat ze geen realistisch beeld hebben van de opleiding. Daarom willen wij de verwachtingen van de realiteit scheiden door al onze stagiairs naar hun eigen opleiding te laten kijken. Dus presenteren wij: Expectations vs. Reality. Met vandaag: Aukje. Zij zit in het tweede jaar van de opleiding Cultureel Organisator aan MBO College Zuid in Amsterdam. In dit artikel legt zij uit hoe de studie gepromoot wordt door scholen daadwerkelijk overeenkomen met de ervaringen.

Over mij:
Zelf zit  ik in het 2e jaar van de MBO Niveau 4 opleiding Cultureel organiseren aan het ROC college zuid, in Amsterdam Zuid. Toen ik vorige jaar met deze opleiding startte waren mijn verwachting groots, net als bij mijn mede studenten. Ook bij mijn opleiding zijn er veel mensen al in het eerste jaar gestopt. Er was zelf een meisje die tijdens de 2e dag van de introweek weg liep en nooit meer terug naar school kwam omdat ze het helemaal niks vond. Later in dat jaar droop de ene na de andere student af, omdat de opleiding totaal niet was wat ze hadden verwacht.
Veel mensen zijn geïnteresseerd in het organiseren van evenementen en activiteiten en deze opleidingen zijn dan ook populair. Ik vind Cultureel Organisator zeker een leuke opleiding en heb geen spijt van mijn keuze, maar er zijn wel een paar punten die heel anders zijn dan ik dacht.
Overweeg jij ook om deze te opleiding doen? Dan is het om handig om een aantal dingen te weten.
Hier de expectations vs. reality van Cultureel Organisator op een rijtje:

1. Je organiseert echt vet grote events 

ferris wheel summer GIF

Tijdens de opleiding doe je haast niks aan het organiseren van echt grote events, vooral kleine activiteiten. Dit is zeker leuk, maar ik heb gemerkt dat veel studenten meer verwachten dan dit. Wanneer het jouw ambitie is om festivals te organiseren kun je misschien beter de event management opleiding gaan doen.

2. Je houdt voldoende vrije tijd over

kanye west laugh GIF

Vaak zal je tot laat op school zitten of na school ergens heen gaan. Deze activiteiten buiten school zijn leuk, maar je houdt weinig vrije tijd over. Ik zelf vind het vooral vervelend dat we soms tot 21:30 naar bv. Een voorstelling gaan en de volgende dag gewoon half 9 op school moeten zijn. Ook valt de opleiding lastig te combineren met een bijbaantje.

3.Stages vinden is makkelijk, want de opleiding is breed 

lauren conrad lc GIF by The Hills

– valt echt tegen, ga a.u.b. op tijd zoeken.

4. Veel uitdaging net als op andere MBO opleidingen 

star wars twitch GIF by Hyper RPG

– De opleiding is naar mijn mening erg makkelijk, alleen Spaans is moeilijk. Verder krijg je weinig huiswerk en veel praktijk.

5. Je zou verwachten dat de organisatie bij een opleiding “organiseren” erg goed is 

scrum kanban GIF by Stoneham Press

De organisatie is vaak helemaal niet zo sterk. Juist organisatoren zijn vaak chaotisch, bij onze opleiding in ieder geval.

DUS;

  • Brede opleiding, ja dit klopt! Je kan alle kanten op na het afronden van de opleiding. Organiseren is natuurlijk ook een heel breed begrip. Zo kan je bijvoorbeeld wedding planner worden, vette festivals organiseren, reis leider worden noem het maar op!
  • Veel variatie en veel projecten. Organiseren is echt iets dat je in de praktijk leert, daarom maakt deze opleiding ook gebruik van veel projecten en praktijkopdrachten.

Ik hoop jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over mijn ervaringen met deze opleiding.

Zie ik je volgend jaar bij mij op school?

Featured GIF’s by Giphy

Deel dit via: