MEDIA VORMGEVEN – 5 DINGEN DIE NIET IN DE BROCHURE STAAN

Jaarlijks stopt één op de drie studenten met hun studie. Hoe komt dit en hoe kan je voorkomen dat jij ook de verkeerde keuze maakt? Het lijkt dus dat veel studenten de verkeerde keuze maken omdat ze geen realistisch beeld hebben van de opleiding. Daarom willen wij de verwachtingen van de realiteit scheiden door al onze stagiairs naar hun eigen opleiding te laten kijken. Dus presenteren wij: Expectations vs. Reality. Met vandaag: Alexander. Hij zit in het derde en laatste jaar van de opleiding Media vormgever aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. In dit artikel legt hij uit hoe de studie gepromoot wordt door scholen en daadwerkelijk overeenkomen met de ervaringen.

Over mij
Ik zit nu in het 3e jaar van de MBO 4 opleiding Media vormgever aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Toen ik begon met deze opleiding werd mij vertelt dat ik een specificatie kiezen zoals Corporate design of Animatie. Veel studenten kozen voor Corporate design, ik koos daar en tegen voor Packaging Design omdat ik aan het begin van mijn studie een enorm inspirerende speech kreeg van een leraar.

Overweeg jij ook om deze te opleiding doen? Dan is het om handig om een aantal dingen te weten.

Daarom staan hier 5 dingen die je niet in de brochure vindt.

1. Je maakt alleen maar verpakkingen
Dit is iets wat veel mensen verwachten maar uiteindelijk niet zo is. Een packaging designer maakt meer dan alleen verpakkingen, vaak maak je ook de stand waar het in komt te staan en ook nog eens ander promotie materiaal.

wrong richard pryor GIF

2. Het is een grafische opleiding dus je moet heel goed kunnen tekenen
Dit is helemaal niet waar, ik zelf kan niet goed tekenen maar toch ben ik op deze opleiding beland en heb geen moeite gehad om zo ver te komen. Je leert genoeg trucjes om juist beter te tekenen of ‘slimmer’ te tekenen door dingen over te trekken en aan te passen.

3. Je krijgt alleen maar kunst en ontwerp vakken
Was het maar zo’n feest. Jammer genoeg heb je nog steeds rekenen, Nederlands en Engels en komen er nog een paar leuke vakken bij zoals ondernemingsvaardigheden en economie.

studying high school GIF

4. Je zit altijd in het klas lokaal iets te ontwerpen
Gelukkig is dit niet zo! Ik heb vaak de kans gehad om de stad in te gaan om projecten te bekijken, verpakkingen te ontleden en zelfs op excursies te gaan met mijn leraren naar drukkerijen.

season 2 television GIF

5. Na je opleiding moet je gelijk door naar een kunst academie om iets aan je diploma te hebben
Helemaal niet waar! Je kunt als je een beetje goed bent gelijk aan de slag. De wereld zal altijd grafisch vormgevers nodig hebben, daar heb je geen HBO diploma voor nodig, dus waarom zou je daar nog eens 4 extra jaar in steken?

frida kahlo art GIF

DUS:

  • Veel gevarieerd werk. Je maakt verpakkingen tot posters, alles wat bedrukt kan worden mag je maken.
  • Bredere opleiding dan ik dacht. Als je de opleiding hebt afgerond ben je officieel grafisch vormgever, dus zou je ook verder kunnen met websites bouwen

Ik ben (als het goed is) volgend jaar afgestudeerd en blij met dit diploma, ik vind het een enorm leuke opleiding en ik hoop dat je door dit artikel iets meer heb kunnen leren over de opleiding.

Featured GIFs by Giphy

Deel dit via: