FACEBOOK IS IN CHAOS, WAT NU?

Facebook is tegenwoordig veel in het nieuws. Het platform zou namelijk een lek hebben en de gegevens van miljoenen gebruikers zouden verspreid zijn naar verschillende bedrijven zoals Cambridge Analytica, een bedrijf wat de verkiezingen in Amerika zou hebben beïnvloed. Mark Zuckerberg (de oprichter van Facebook) wist dit blijkbaar al in 2015 en heeft dit nu pas bekend gemaakt. Mark Zuckerberg werd laatst verhoord door het Huis van Afgevaardigde in Amerika om te vertellen wat er precies is gebeurd en wat Facebook allemaal fout heeft gedaan. Hier een filmpje met de 10 highlights van de hoorzitting. Ik (Alexander) vind dit al genoeg reden om het te verwijderen.

Daarom heb ik 5 redenen om Facebook te verwijderen op een rijtje gezet.

1. Facebook verkoopt jouw gegevens door aan bedrijven 

Dit klinkt ernstiger dan dat het is want bijna elk bedrijf doet dit. Ze verkopen gegevens van jou door zodat je gerichte advertenties krijgt. Als jij bijvoorbeeld een bericht plaatst over dat jou wasmachine stuk is gegaan zit je hele feed ineens vol advertenties over wasmachines.

2. Facebook zit vol met nepnieuws

“If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you read the newspaper, you’re mis-informed.”

– Mark Twain

Tegenwoordig is er overal nepnieuws, maar op Facebook vind je het veruit het meest. Mark Zuckerberg heeft gezegd dat zijn bedrijf sinds de Amerikaanse presidentverkiezingen eind 2016 veel beter is geworden in het herkennen van nepnieuws, zowel met kunstmatige intelligentie als met mensen die posts controleren. Maar er is nog steeds veel nepnieuws op de site te vinden.

3. Facebook heeft een monopolie op Social Media 

Facebook bezit ook Instagram en Whatsapp. Een slimme zakenbeslissing, alleen zorgt het er wel voor dat concurrentie de kop wordt ingedrukt. Facebook heeft op het moment van schrijven geen grote directe concurrenten, dit betekent dat als ze bijvoorbeeld ineens geld zouden vragen voor het gebruik van hun services, mensen niet over kunnen stappen naar iets anders.

4. Het is moeilijk te controleren op slechte content 

Als iemand een post maakt die tegen de regels in gaat, duurt het gemiddeld 4 dagen voordat de post of het account verwijdert is. Maar vaak worden deze dingen er nog niet uitgehaald door het algoritme, er staat nog genoeg nep nieuws en erg rare filmpjes op die er niet horen te staan.

5. Facebook is niet hetzelfde als mensen in het echt spreken 

Het idee van de site is dat je met iedereen zou kunnen communiceren wanneer je wilt. Dat is natuurlijk heel leuk en handig, maar het is veel leuker om mensen in het echt te zien. Na onderzoek blijkt dat 88% van de mensen minder aardig is op Facebook, omdat ze kunnen zeggen wat ze willen. Dit slaat ook over naar het echte leven.

Wat nu? Chaos?

Facebook lijkt flinke reputatieschade opgelopen te hebben. Maar niet getreurd! Het platform heeft beloofd de datalekken te dichten en het algoritme te updaten zodat het nep nieuws sneller verwijderd kan worden en de accounts die zich niet aan de regels houden sneller weg kunnen halen. Ook zegt Facebook dat ze je niet afluisteren. Dus je kan de site nog rustig blijven gebruiken voor al je minion memes en katten filmpjes.

Deel dit via: