Heb jij ook een goed idee?

Mentaal Centraal

De Alkmaarse Mitzi (19) en Evi (17) organiseerden 16 september Mentaal Centraal op Stadsstrand de Kade. Dit evenement stond in het teken van mentale gezondheid en is voortgekomen uit de eigen ervaringen van de twee organisatoren.

Mitzi en Evi zijn meerdere malen in behandeling geweest voor hun eetstoornis en depressie en hebben de nodige dingen meegemaakt tijdens hun behandeltrajecten. Tijdens hun laatste opnamen leerden zij elkaar kennen en ontstond daar een mooie vriendschap. Momenteel gaat het goed met de twee organisatoren en besloten zij een positieve draai te geven aan hun verleden.

En daarmee ontstond Mentaal Centraal. Een bijzondere dag waarbij allerlei facetten voor een positieve vibe moesten zorgen. Op het stadsstrand stonden diverse stands waar de bezoeker langs kon lopen. Onder anderen organisaties als Wij zijn Broer, Dalisay Recovery, Marion Rosenthal en Kenza vertelden bij hun stands meer over hun werk en inzet. Daarnaast was er muziek, veel muziek en mooie woorden. Artiesten als Ruben Annink, Coene Wouters, Ransijn en Vet en Poncho zorgden voor de juiste muzikale optredens.

Ook kon de bezoeker zichzelf laten natekenen als karikatuur, een henna tattoo zetten, sieraden en kleding kopen of een goed gesprek aanknopen met mede Mentaal Centraal-gangers. Marion Rosenthal sloot de dag af met een bijzonder vuurritueel, waarna iedereen tevreden en voldaan het Stadsstrand verliet.

Door hun eigen historie weten de organisatoren dat veel leeftijdgenoten worstelen met mentale problemen. Zij willen jongeren en volwassen uit hun omgeving samenbrengen zodat er ruimte is om elkaar te ontmoeten en hier mogelijk over te praten. ,,We doen geheimzinnig over depressie en alles daaromheen, maar veel meer jongeren en volwassenen kampen met dit probleem. We zouden daar niet zo moeilijk over moeten doen.”, zegt Mitzi.

Featured Image by Jelmer Verboom 


Resultaat: Een drukbezocht festival op Stadsstrand de Kade
Fase: Afgerond