FlinkdrinkersHeb jij ook een goed idee?

Flinkdrinkers

Een biertje, bacootje of wijntje. Alcohol drinken is voor veel jongeren vrij gewoon. Samen met jouw vrienden in de kroeg of op het feestje van een klasgenoot. Maar stel jij jezelf wel eens de vraag: voel ik me ‘flinker’ als ik drink? De campagne Flinkdrinkers probeert jongeren bewust te maken over hun alcohol gebruik, want zelfvertrouwen zit niet altijd in een glas.

Drinken is leuk, gezellig en lekker. Dat is wat ons betreft geen geheim. Drank hoort er vanaf een bepaalde leeftijd nu eenmaal vaak op feestjes bij en in Nederland ben je vanaf 18 jaar vrij te beslissen of je wel of niet drinkt. Nu willen we niet als je moeder klinken, maar we gaan voor Flinkdrinkers toch wat dieper in op de reden dat jongeren drinken.

Bedenkster Willemijn (23 jaar) deed onderzoek naar het alcoholgebruik onder jongeren voor een schoolproject en ontdekte dat de jeugd voornamelijk drinkt om zich zelfverzekerder te voelen in een club of kroeg. Dat zette haar aan het denken, aangezien zelfverzekerd zijn wat haar betreft niks te maken heeft met alcohol.

Willemijn heeft ontdekt dat veel jongeren onder de 18 jaar toch drinken (Sorry papa en mama, maar tja het gebeurt nu eenmaal). Dat betekent dat niet iedereen zich zo strikt aan de regelgeving houdt en alcohol drinken bij jongeren onder en boven de 18 jaar, vrij ‘gewoon’ is. Je leeftijdsgenoten doen het bijna allemaal en alcohol is volgens de geïnterviewde jongeren ,,vrij makkelijk te krijgen”. Willemijn schrok niet echt van deze resultaten en had dit vooraf verwacht. Echter de reden om te drinken vond zij opvallender en riep vragen bij haar op: Drinken veel jongeren alleen om zelfverzekerder te zijn tijdens een avondje uit?

En daarom bedacht zij de campagne Flinkdrinkers, die deze vraag aan het licht brengt. Doormiddel van campagnemateriaal probeert Willemijn jongeren de vraag te stellen of zij alcohol drinken om zich zelfverzekerder te voelen. We weten ondertussen de gevolgen en gevaren van alcoholgebruik en worden vaak genoeg gewaarschuwd wat er met je gebeurt als je teveel ‘giftige’ shotjes in je lijf gooit. Willemijn gaat niet in op de gevaren van alcoholgebruik, maar voornamelijk de reden van overmatig alcoholgebruik. Wat haar en STAD betreft is een drankje drinken iets wat bij de leeftijd hoort, maar wanneer jij jouw biertje of wijntje nodig hebt om zelfverzekerd genoeg te zijn in de kroeg, is toch een beetje jammer.

De campagne wordt vanaf het nieuwe schooljaar (2018-2019) verspreid! Met als doel jongeren bewust te maken van hun drinkgedrag. Want hé zelfvertrouwen zit niet in een glas…. #Flinkdrinkers


Fase: Conceptfase