Heb jij ook een goed idee?

Bovenkamer

Naar aanleiding van STAD-project Mentaal Centraal, hebben wij ons verder verdiept in het onderwerp Mentale Gezondheid. Waarom? Omdat we nog te weinig praten over mentale issues onder jongeren. Daarom ontwikkelden wij eigenhandig de het project ‘Bovenkamer.’ Een expositie over mentale problematiek bij jongeren. 

Er zijn behoorlijk veel verschillende vormen van mentale problematiek. Voor Bovenkamer onderzochten wij voornamelijk eetstoornissen, depressies en angststoornissen. Helaas zijn er best veel jongeren die worstelen met deze problematiek en is hier niet altijd het gewenste begrip voor. Daar moeten we wat aan doen! Bovenkamer biedt meer inzicht in mentale problematiek bij jongeren.

Maar wat houdt dat nu precies in? Voor Bovenkamer interviewden we zes jongeren over hun mentale issues. Daarbij vroegen we naar hun dagelijkse belevenis, hun gedachten en andere specifieke details over hun eetstoornis, depressie of angststoornis. Aan de hand van deze bijzonder verhalen, richtten we verschillende kamers in. Deze zogenoemde ‘experience rooms’ bieden een kijkje in het hoofd van de interviewkandidaten. Waardoor je als bezoeker ervaart hoe het is om bepaalde mentale worstelingen te hebben. Hierin worden gedachtes van die persoon nagebootst. Een normale slaapkamer kan namelijk heel anders aanvoelen voor iemand met bijvoorbeeld een depressie dan voor jou.

Deelnemers zoeken

De zoektocht naar interviewkandidaten was niet altijd makkelijk. Sommigen wilden hier niet openlijk over praten of konden dit simpelweg niet opbrengen. Dankzijn Mitzi Langenberg, organisator van Mentaal Centraal, kregen we toegang tot personen die hun probleem wel bespreekbaar wilden maken. Zo hadden er steeds meer mensen interesse om zich aan te melden.

De interviews en portretten


Ten eerste willen we de meiden ontzettend bedanken voor hun deelname aan dit mooie project. Het was heel bijzonder om even een kijkje te mogen nemen in hun wereld. We zijn erg trots op het resultaat. Hieronder volgen de portretten met daarbij een link naar het volledige interview.

Jenna (18) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“In de kliniek wordt alleen op eten gelet, dat was voor mij meteen al een mislukking. Dit is niet mijn probleem. Een behandelaar ziet het label eetstoornis en denkt dat op een gezond gewicht komen de enige genezing is. Het gaat om de reden waarom ik dit doe en dat is niet eten.”

Shaina (18) vertelt over haar depressie. Lees hier haar verhaal.

“Op school vertelt een vriendin aan mijn mentor dat ik aan zelfbeschadiging doe. Mijn mentor belt meteen mijn moeder en stiefvader voor een gesprek. Ik ben zo bang, want ze weten hier niks van. Mijn moeder begrijpt er helemaal niks van, maar ik kan het haar zelf ook niet uitleggen.

Romy (21) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Ik val steeds meer af en merk dat het een wedstrijd met mezelf aan het worden is. Steeds een beetje harder mijn best doen. Het gaat nu niet heel goed en ik snap niet waarom. Mijn moeder neemt me mee naar de huisarts en hier denken ze dat het misschien een hersenvliesontsteking is. Een eetstoornis is nog niet aan de orde.”

Kenza (22) vertelt over haar depressie. Lees hier haar verhaal.

“Als ik moet uitleggen hoe een depressie voelt, zou ik het ‘doodgaan door te ademen’ noemen. Daarmee bedoel ik dat ademen, oftewel leven, zo intens zwaar is dat het iedere dag voelt alsof je doodgaat. Juist leven is het aller moeilijkste deel. Alles is donker en je voelt je verlamd.”

Fenna (21) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Elk jaar gaan mijn vriendinnen en ik op een kleine vakantie. Ik wil dit keer nogmaals graag mee, maar het gaat zodanig slecht met mij dat ze de situatie toch niet vertrouwen en de verantwoordelijkheid niet op zich willen dragen. Ik vind dit heel erg, maar het doet me wel beseffen dat mijn eetstoornis echt zichtbaar is en dat het slecht met me gaat.”

Melanie (20) vertelt over haar angststoornis. Lees hier haar verhaal.

“Soms als ik ’s nachts na een lange dag in mijn bed lig kan ik pas verwerken wat er allemaal is gebeurd op die dag. Mijn lichaam komt dan tot rust en dan ineens komt de klap van paniek over me heen. Ik krijg onder andere immense pijn op mijn borst en ik raak compleet in paniek.”

Expositie

Op het kantoor van STAD is er een pilot gecreëerd van de experience rooms. Wie interesse had in “Bovenkamer” mocht komen kijken en binnen stappen in de kamers. Bij binnenkomst is er een kleine uitleg doormiddel van een video. Zodra bezoekers zich omdraaien, zien ze aan de muur de portretfoto’s met interviews hangen. Zo kunnen bezoekers eerst de verhalen lezen voordat ze daadwerkelijk de kamer betreden.

Graag willen wij, STAD, dit project groter maken en er meer mensen mee bereiken. Zie jij hier potentie in en wil je ons helpen om “Bovenkamer” uit te breiden? Stuur dan een mail naar redactie@stad-alkmaar.com

STAD wilt Melvin van Story Games Alkmaar en Rataplan Alkmaar speciaal bedanken voor het realiseren van “Bovenkamer”.

PS. Benieuwd naar andere projecten van STAD Alkmaar? Klik hier! Of ook zulke toffe projecten realiseren? Stuur ons een berichtje.

Thema: Mentale gezondheid
Resultaat: Expositie over mentale gezondheid bij jongeren
Fase: voorbereidingsfase