Heb jij ook een goed idee?

Maatschappelijke VERDIENstplicht

Ken je ‘m al? Die maatschappelijke dienstplicht die de overheid na de zomervakantie van 2019 wilt invoeren. Deze (verplichte) dienstplicht wordt ingesteld omdat ‘jongeren iets terug moeten doen voor de samenleving’. De maatschappelijke dienstplicht houdt in dat jongeren van 18 jaar oud een aantal maanden (gratis) vrijwilligerswerk moeten doen. Organisaties hebben zich afgelopen jaar al kunnen aanmelden. Jongeren worden lokaal geplaatst, maar plaatsing bij een plek van jouw voorkeur kan niet gegarandeerd worden. In de praktijk betekent het dat jongeren die al druk zijn met school, stage, huiswerk en hun baantje (noodzakelijk om studie/het leven te betalen) hun laatste vrije uurtjes aan vrijwilligerswerk moeten besteden. Een aantal jongeren vonden dat niet zo eerlijk, dussssss….

Hebben ze de maatschappelijke VERDIENstplicht opgericht. Dit is hét online platform voor klusjes aanbieders en klusjes aannemers. Hier worden aanbieders en aannemers met elkaar in contact gebracht. Op instagram (wel zo handig). Zo worden jongeren bijvoorbeeld bij dingen die de gemeente doet betrokken. Of bij lokale clubs, verenigingen of matschappelijke organisaties. Leuk, goed, en op een eerlijke manier: je hoeft namelijk niet direct een half jaar gratis te werken. 

De VERDIENstplicht is een online platform voor jongeren die graag iets voor een ander willen doen, en daarbij ook nog wat willen verdienen. Zie het als een ‘heitje voor karweitje 2.0’. We hebben hierbij een Instagram account gemaakt (@verdienstplicht) waarop jongeren dus als klusjes ‘aannemers’ gekoppeld worden aan zgn. klusjes ‘aanbieders’. De aanbieders kunnen diverse mensen zijn, zolang de klus die aangeboden wordt, maar een maatschappelijke impact heeft of jongeren in staat stelt om (tegen een kleine vergoeding) iets voor hun eigen omgeving te betekenen. Een voorbeeld hiervan kan de gemeente zijn, die hulp nodig heeft bij een voorlichtingsavond, of een verzorgingstehuis die mensen zoekt om kleine klusjes uit te voeren. Op deze manier hoeven organisaties niet altijd een duur bedrijf meer in te huren voor een eenmalig klein klusje, en kunnen jongeren makkelijk of snel geld verdienen terwijl ze ook iets doen voor de maatschappij. 

Je kunt je aanmelden via @verdienstplicht. Sowieso handig om die in de gaten te houden voor updates en verdere ontwikkelingen.

Thema: Nieuwe democratie
Resultaat: Instagram account met betaalde maatschappelijke klussen voor jongeren
Fase: Afgerond