Young,politicsHeb jij ook een goed idee?

Young Politics Leiden

Je bent achttien geworden en eindelijk mag je stemmen. Veel jongeren vragen zich echter af waarom. De kloof tussen politiek en jongeren wordt steeds groter, te groot, terwijl het juist zo belangrijk is om je mening te geven en mee te kunnen beslissen over zaken die iedereen aangaan. Zo zou je samen kunnen werken aan een Nederlandse samenleving waarin ieders stem telt. Hoe komt het dan dat jongeren zich niet lijken te interesseren voor politiek en wat moet er gebeuren om daar veranderingen aan te brengen?

Kloof omlaag brengen
In Nederland is ruim 30% van de Nederlandse bevolking jonger dan 25 jaar. Dit is een grote groep die vanaf hun 18e ook mee mag stemmen over wat er in het land of in hun gemeenten gaat gebeuren. Toch blijkt het ook dat deze groep moeilijk te bereiken is.

De kloof tussen jongeren en de politiek is te groot. Maar dit kan anders, politiek kan ook simpeler en is dat is van belang voor iedereen. Het moet vernieuwend en levendiger worden. De jeugd ziet niets in het voor lange tijd vastleggen van plannen, maar wil juist dat er open over gesproken wordt en dat iedereen erbij wordt betrokken. Jongeren willen actief bezig zijn en resultaat zien, geen loze woorden en saaie verhalen.

Instagram
Om aan deze vraag te voldoen hebben onze vrienden van STAD Leiden een Instagrampagina opgezet genaamd: Young Politics Leiden. De doelgroep waar zij zich op richten zit allang niet meer op Facebook en Twitter. Echter is Instagram een perfecte plek om deze groep te bereiken. Dit keer niet met de boodschap om te stemmen of saaie partijprogramma’s maar simpelweg leuke, ongekleurde content waarin zaken die jongeren interesseren worden besproken.

Young Politics
Geen jongeren zit te wachten op een politici die in een grijs pak een onverstaanbare taal uitkraamt. Daarom worden op het Instagramaccount enkel jonge politici of gemeenteraadsleden aan het woord gelaten. Het doel: de doelgroep laten zien dat de politiek dichterbij is dan ze denken. Door de combinatie van leuke content, waarin quizzen en spelletjes worden gespeeld met de jonge politici en vraagstukken die interessant zijn voor de doelgroep zal de aandacht snel worden getrokken. Op deze manier zullen jongeren meer interesse krijgen in de politiek en hopelijk ook beseffen dat zij meer input hebben dan ze denken.

Succes
Het doel van deze pagina is niet alleen jongeren meer bewust te maken van de invloed die ook zij hebben in de politiek, maar ook de politiek inzicht geven in dat jongeren daadwerkelijk iets willen. Het effect werkt alleen als beide partijen wakker worden en daarom zijn initiatieven als Young politics van belang. Als jongeren zich gaan interesseren en meer gaan bemoeien met politieke zaken, zal de politiek zich ook meer interesseren in wat zij willen. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat er een samenleving ontstaat waarin iedereen zijn stem telt, ook die van jongeren!

Ben jij benieuwd naar Young Politics? Check dan snel de Instagram en wie weet is dit ook wel iets voor in jouw gemeente?

Thema: Nieuwe democratie
Resultaat: Instagram account om jongeren en politici met elkaar te verbinden
Fase: Afgerond