Heb jij ook een goed idee?

RIT-ALL IN

RIT-ALL IN is een project over prestatiedruk. De deadlines worden te veel, werkgevers tonen geen begrip, ouders geven veel druk en vrienden vinden dat je je aanstelt. Bijna een kwart van de Nederlandse studenten slikt Ritalin, een ADHD- medicatie. Dit blijkt uit een peiling door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Jongeren ervaren steeds vaker prestatiedruk, waardoor ze sneller geneigd zijn om een Ritalin te nemen. Ritalin geeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel, maar kan zeer ernstige bijwerkingen geven, zoals hartkloppingen, depressie, angst en slapeloosheid.  

RIT-ALL IN Prestatiedrug quiz

Ritalin is voor de één medicatie en voor de ander een drug. Maar zo onschuldig is het medicijn niet, en is absoluut niet bedoeld als boost. Daarom willen wij langs gaan op mbo-scholen om daar op een leuke, actieve en informatieve manier de leerlingen bewust te maken van het gebruik en de gevolgen van Ritalin. Dit willen we doen doormiddel van een interactieve experience. We introduceren onze experience door te beginnen met een aantal feiten over prestatiedruk en het gebruik van Ritalin wat een gevolg van deze druk is. 

Na de introductie over Ritalin beginnen we met een RIT-ALL IN prestatiedrug quiz. Tijdens deze quiz willen we jongeren bewust maken over hun eigen prestatiedruk. Dit doen we door middel van een filmpje. In het filmpje nemen we de jongeren mee in de trip van Niels, onze hoofdpersonage.

Je ziet Niels het pilletje nemen en het “up”-effect begint te werken. Hij belandt in een trip. Vervolgens zoomt de camera in op zijn hoofd en we nemen de leerlingen mee in Niels zijn mind. Zijn mind willen we uitbeelden doormiddel van stellingen en situaties. De stellingen worden voorgelezen door een nieuwslezer of professor in een lab. Dit zijn stellingen zoals: hoe los jij je studieschuld op? Werk jij naast je studie? Heb je nog genoeg vrije tijd voor vrienden, hobby, sport? Vervolgens kunnen de leerlingen op een blaadje hun antwoordt op schrijven. Degene die de meeste druk ervaart in zijn leven verrassen we met een ontspannende cadeaubon, want niet alleen Ritalin zorgt voor rust en focus. 

PS. Benieuwd naar andere projecten van STAD Alkmaar? Klik hier! Of ook zulke toffe projecten realiseren? Stuur ons een berichtje.

Thema: Prestatiedruk
Resultaat: Een uitgevoerde experience
Fase: Afgerond