Onder de LoepHeb jij ook een goed idee?

Onder de Loep; een interactieve expositie

De expositie ‘Onder de Loep’ is bedacht door Eline Kuijper (23). Eline is geboren in China, maar is als baby naar Nederland gekomen samen met haar adoptieouders.

Eline

‘Ik groeide op in een omgeving waar ik altijd heel open over mijn adoptie heb kunnen praten, maar waar ik vooral buitenhuis werd geconfronteerd dat ik er anders uitzag dan de rest. Juist doordat ik geconfronteerd werd met ‘anders-zijn’ zocht ik erkenning bij andere geadopteerden, maar ook zeker herkenning. Voel ik mij meer Chinees of voel ik mij meer Nederlands? Hoe voelen en denken andere geadopteerden hierover? Hoe is het om Nederlands te zijn, maar er niet Nederlands uit te zien? In
hoeverre voelen we ons verbonden met andere landen? Groeien we op “tussen” of “met” twee culturen? Deze vragen, waar een geadopteerde dagelijks mee geconfronteerd wordt, wil ik met de expositie: Onder de loep naar buiten brengen’.

Onder de loep

Onder de loep wordt een expositie waar geadopteerde Nederlanders in verschillende kunstvormen hun ‘cultuurclash’ laten zien. Denk hierbij aan dansers, modeontwerpers, kunstenaars, fotograven, muzikanten, etc. Door middel van kunstvormen willen het antwoord op de hamvraag: ‘groei je op met twee culturen of er tussen’ beantwoorden. De expositie moet voor de bezoeker, geadopteerden en hun omgeving, een weg van herkenning en erkenning vormen, en door middel van de kunstvormen willen we het gesprek aanwakkeren.

Korte film

Ook Eline doet haar verhaal door middel van een korte film waarmee de expositie wordt afgetrapt. We eindigen met een panelgesprek waarbij de bezoekers hun zegje kunnen doen over dit, toch wel, ingewikkelde onderwerp. De expositie zal plaatsvinden in Amsterdam en is bedoeld voor geadopteerden in Nederland, maar ook zeker voor hun omgeving.

Alvast een voorpoefje? Check het Instagramaccount waar Eline al veel verteld over haar eigen cultuurclash.

PS. Ook een tof project starte? Doe wat inspiratie op of stuur ons een berichtje!


Fase: Realisatie