Jongeren uit de Stad VS Dorp

Jongeren uit de Stad VS Dorp

Welkom bij de eerste blogpost van Jongeren uit de stad VS Dorp.In dit item stellen we dezelfde vragen aan een jongeren uit de stad en uit het dorp. Deze week hebben Maartje en Beau allebei een interview afgelegd, ben je ook nieuwsgierig naar de overeenkomsten en verschillen? Lees snel verder!

Beau Schilder  is 18 jaar oud en woont in de stad Alkmaar. Ze doet de opleiding Social work op het horizon college. Haar hobby’s zijn dansen, tekenen, schilderen en met vriendinnen chillen. Als bijbaantje werkt ze bij de Action.

Maartje Dekker is 17 jaar oud en woont in het dorp De Goorn. Ze doet de opleiding leidinggevende Leisure & hospitality. Haar hobby’s zijn Netflixen, bellen, met vriendinnen afspreken en naar de kroeg gaan. Als bijbaantje werkt ze bij een snackbar.

Wat zijn de grootste voor en nadelen van de stad of dorp?

Beau: De voordelen zijn dat  alles lekker bij elkaar is. Ook bemoeit iedereen zich niet zo er met elkaar, daardoor kan je doen en laten wat je zelf wilt.

Wat ik wel een nadeel vind is dat er minder natuur is en ik denk dat je in een dorp wel lekkerder buiten kan sporten.

Maartje: Wat ik echt een voordeel vind,  is dat het lekker rustig is op straat. En er gebeuren niet zoveel gekke dingen. Ook is het super gezellig dat iedereen elkaar kent.

De Macdonalds is wel echt ver van mijn dorp vandaan, dat vind ik wel echt een nadeel. En hier zijn wel echt minder kledingwinkels dat is wel jammer.

Hoe was jouw jeugd in de stad of dorp?

Beau: Haha, ik was wel een rebel vroeger. Bijvoorbeeld Appels gooien tegen mensen hun raam. Buiten spelen deden we niet veel, eerder gewoon hangen ergens. Ook kwamen veel jongeren uit mijn buurt in aanraking met de politie.

Maartje: Ik speelde vooral veel buiten en in de zomer deed ik altijd mee aan huttendorp. Ook vond ik het Gilde altijd erg leuk. Daar werden 1 keer in de week spelletje georganiseerd. We hadden een kleine basisschool en er werd niet veel gepest.

Zou je later in een stad of dorp willen wonen?

Beau: Uiteraard in de stad. Ik blijf lekker in Alkmaar wonen. Hier kan ik 100% mezelf zijn. In het dorp had ik mij waarschijnlijk meer ingehouden, omdat mensen daar sneller een oordeel over je hebben. 

Maartje: In het dorp, want dan ben ik dichtbij mijn familie. Ook zijn de huizen goedkoper vergeleken met wat je betaald voor hetzelfde huis in een stad.

Wat zijn de kenmerken van de jongeren uit jouw stad of dorp?

Beau: Je herkent Alkmaarse jongeren vooral door de verschillende culturen, er is eigenlijk van alles wat.

Maartje:  Dorpse mensen zijn vooral nuchter en denken:’’ doe maar normaal dan doe je gek genoeg’’. Maar in het dorp vind je ook boeren, tokkies, jongeren die veel straattaal spreken en West-Friese jongeren.

Tegenovergestelde mening van elkaars woonplaats.

Beau: Mijn mening over het dorp is:

–         De mensen oordelen sneller

–         Drinken meer bier en luisteren veel hardcore. 

–         Zijn racistischer

–         Hebben een West- Fries accent (sommigen)

–          Gaan anders om met familie

Maartje: Mijn mening over de stad is:

–         Altijd drama

–         Veel uitbundiger

–         Dragen meer make up

–         Maken van een mug een olifant

–         Zijn agressiever

Wat is je favoriete muziek genre?

Beau: Hip hop / Rap

Maartje: De Nederlandse kroegen hits.

Welk Jongerenproject zou je bij stad willen zien?

Beau: Iets tegen racisme lijkt me een goed idee. Bij kleine kinderen maakt het niet echt uit welke huidskleur je hebt. En zodra mensen ouder worden hebben ze allemaal vooroordelen. Je zou een project kunnen starten waarbij je dezelfde vragen stelt aan kinderen en jong volwassenen. En eens de antwoorden te vergelijken, zodat je mensen in kan laten zien dat vooroordelen niet nodig zijn. 

Maartje: Mij lijkt een colorrun wel gaaf. Of een actie waarmee je met kinderen zoveel mogelijk plastic van de straat haalt.

Deel dit via:
Redactie