Heb jij ook een goed idee?

Duppie

Je bent 18+ en je mag legaal elke kroeg in. Enorm leuk, maar duur, want je staat daar toch mooi je hele bankrekening leeg te drinken. De kroeg of club is dé plek waar jongeren enorm veel geld uitgeven. In tegenstelling tot schoolspullen, verzekeringen, vaste lasten of boodschappen, is uitgaan niet echt een must qua uitgave- maar toch hebben veel jongeren flink wat geld over voor een avondje in de kroeg. Vaak geef je hier en daar een rondje en ook al heb je helemaal niet zoveel geld, je durft vaak niet aan je vrienden toe te geven dat je blut bent. In bijna elke kroeg moet je tegenwoordig pinnen (geen cash) waardoor je steeds losse bedragen afrekent en geen overzicht op je totale uitgaven houdt. 

En dan word je de volgende ochtend wakker na zo’n ontzettende leuke avond en schrik je van dat enorme bedrag op je rekening. Niet alle jongeren gaan uit natuurlijk, maar het is het een veel voorkomend probleem dat je meer uitgeeft tijdens het uitgaan dan je van plan was en vaak compleet het overzicht over je uitgaven verliest. Gevolg: je geld is eerder op dan de maand voorbij is, waardoor je sneller in de schulden raakt omdat je je vaste lasten niet meer kunt betalen. 

Uit onderzoek blijkt dat schulden onder jongeren de laatste vijf jaar met 70% zijn toegenomen. Veel te veel als je het ons vraagt! Wij denken dat financiële gezondheid essentieel is om ‘gezond’ volwassen te worden. Een jongere met schulden staat anders eigenlijk al met 10-0 achter, voordat het volwassen leven überhaupt begonnen is. 

Maar hoe voorkom je als jongere die schulden nou? Schuld-experts en websites geven allemaal als eerste tip (om schulden te voorkomen) om een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken. Voor jongeren is dat best lastig, niet alleen omdat onze maandelijkse inkomens niet vast zijn, maar ook vanwege die kroeg… Daarom zijn Gitte, Mylene en Libra op zoek gegaan naar een praktische en realistische oplossing en hebben een limiet app Duppie bedacht!

Duppie
Hoe werkt Duppie? Duppie wordt gekoppeld aan je eigen bankieren app. Je kan op Duppie een persoonlijk bedrag (een limiet) instellen. Je kunt dit bedrag steeds opnieuw instellen maar er ook voor kiezen om per categorie (kleding, eten, drankjes, etc.) altijd een vast limiet in te stellen. Nadat je je limiet hebt ingesteld en je lekker aan het uitgeven bent geslagen, krijg je een push-melding als je bijvoorbeeld 80% van je ingestelde bedrag verbruikt hebt. Zo houd je real-life overzicht op je uitgaven, super handig!

Nu kan het natuurlijk zijn dat je, als je bijvoorbeeld in die kroeg staat, toch besluit om meer uit te willen geven. Dat kan- maar daar kun je dan wel weer consequenties aan verbinden voor jezelf. Bijvoorbeeld door vooraf in de Duppie-app aan te geven dat je, wanneer je je limiet overschrijdt, automatisch een vast bedrag naar je spaarrekening overmaakt. Of je kiest voor een percentage, bijv. 10%, van je limiet-overschrijding. Zo zorgt Duppie ervoor dat je ofwel bespaart, ofwel spaart, een win-win situatie!

De aankomende weken gaan de meiden aan de slag om Duppie te pitchen voor Nederlandse banken en app ontwikkelaars. Houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen!

Thema: Jongeren en Schuldpreventie
Fase: draagvlak creatie