Heb jij ook een goed idee?

De Fietsende Rechter

Stel je voor je hebt al een tijdje een bijbaantje bij het lokale tankstation. Je hebt het hier goed naar je zin en bovendien betaalt het ook nog eens lekker. Super fijn natuurlijk, maar opeens gebeurd er iets wat je totaal niet aan zag komen. Je baas heeft besloten om te gaan bezuinigen en een aantal werknemers met een parttime baantje te ontslaan. Je staat helemaal versteld: wat moet je nu precies doen? Heb je nu recht om nog uitbetaald te worden, of kan je ervoor kiezen om je baas aan te klagen? Veel jongeren zijn niet op de hoogte van hun rechten en plichten. Om antwoord te krijgen op al deze juridische vragen hebben wij een oplossing bedacht voor jongeren, namelijk: De Fietsende Rechter!


Ons idee stamt af van De Rijdende Rechter: een tv-show waarin uit de hand gelopen conflicten tussen twee partijen worden opgelost met behulp van een juridisch expert. Wij vinden dit een ontzettend leuk en bovenal leerzaam programma, maar pakken het net even iets anders aan, namelijk met een gepimpte bakfiets! In de uitzending van de Fietsende Rechter fietsen wij door de straten van Utrecht om vervolgens jongeren te gaan interviewen en te vragen of zij in een bepaalde situatie ook te maken hebben gehad met juridische conflicten en of ze dit met ons willen delen. Hoe hebben zij daarin gehandeld? Was hun aanpak juist goed of hadden ze in de betreffende situatie beter kunnen handelen? Deze vragen stellen wij vervolgens aan de rechter. De rechter zal op beeld antwoorden geven op alle vragen die gesteld worden en in onze uitzending worden verwerkt. De rechter analyseert de voorgelegde situatie en zal de jongeren helpen en adviseren, waar nodig, en ze in de juiste richting van het rechtssysteem/hulpinstanties te sturen.

Samen met Froh – All Day Breakfast hebben we een bakfiets kunnen regelen waarmee we door het centrum van Utrecht zijn gefietst, op zoek naar verhalen. Dankzij Rechtbank Midden Nederland hebben we zelfs een échte rechter (Remco Hoekstra) kunnen vinden die het leuk vond om elke casus individueel op camera te bespreken!

De Fietsende Rechter staat inmiddels online en is via deze link terug te vinden op YouTube!

Thema: The Law
Fase: afgerond