Heb jij ook een goed idee?

Wens voor de wereld

Op 16 maart zijn de gemeente raadsverkiezingen. Een vanuit jongeren perspectief bekeken niet boeiend onderwerp. Bij de gemeenteraad denken jongeren toch vaak aan oude mensen die aan het debatteren zijn over de meest saaie onderwerpen. Dit terwijl de gemeenteraad juist de plek is waar veel wordt besloten over jouw directe omgeving. Een plek waar jongeren juist invloed kunnen hebben.

Daarnaast is het voor de ontwikkeling van de gemeente zelf ook belangrijk dat jongeren vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad. En dat deze groep weet welke rol de gemeente speelt in hun leven. Precies om deze redenen zijn de stagiaires van STAD Alkmaar gestart met het project ‘Wens voor de Wereld’.

Wat hebben ze precies gedaan?

Door middel van social media zijn de stagiaires van STAD Alkmaar een oproep gaan doen aan de jongeren om hun wens uit te spreken voor de wereld. 

Het idee is geïnspireerd op protesten. Als het om politiek gaat vinden veel jongeren het saai, maar zijn ze het ergens niet mee eens, dan zijn ze wel vaak te vinden om te protesteren.

In plaats van altijd maar wat negatiefs op protestborden te zetten, draaien we dit om. Iedereen krijgt de kans om hun wens voor de wereld uit te spreken. We hebben ons laten inspireren op “dudewithsign”. Hij gaat de straat op met confronterende feiten. 7,8 miljoen mensen volgen hem op de voet. 

Ook is in 2014 bij iedereen de Ice Bucket Challenge goed aangeslagen. Je werdt geacht een emmer ijswater over je hoofd te gieten, en een donatie te doen ten behoeve van ALS- patienten. Je nomineerde mensen om hetzelfde te gaan doen. Zo bleef deze actie lopen.

Deze acties willen we combineren. In plaats van te doneren, dagen we jongeren uit om te gaan stemmen. 

De actie verliep ontzettend goed en de stagiaires van STAD Alkmaar wisten bijna honderd jongeren te overtuigen om hun zelfgemaakte bord online te posten. Al deze borden werden op de Instagrampagina van @wensvoordewereld gerepost. Door het grote succes van de campagne raakten meerdere raadsleden geïnteresseerd in de actie. Hier zijn de stagiaires toen direct mee aan de slag gegaan door de gemeenteraadsleden bij de actie te betrekken. De gemeenteraadsleden schreven net als de jongeren hun wens op een bord, maar mochten direct ook op video hun wens uit spreken.

Bekijk hieronder de gehele samenvatting van het project in een video.

Ook dit werd zeer succesvol en hierdoor werden de stagiaires gevraagd een brainstorm vanuit de gemeente te leiden, waarin zij vernieuwende ideeën mochten pitchen aan de gemeente Alkmaar.

Het doel van #wensvoordewereld was jongeren hun wens te laten delen op een positieve manier. En indirect hierdoor de jongeren betrokken te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ruim een maand voor de verkiezingen is dit al ontzettend goed gelukt. Al met al een ontzettend succesvol project, wat nog tot de verkiezingen van 16 maart zal worden doorgetrokken.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: hoe halen we de 100%?