Heb jij ook een goed idee?

Digital Dickheads

Criminelen maken sinds de 20ste eeuw flink misbruik van het internet. Bijvoorbeeld door pinpasfraude, hacken, catfishing, wraakporno, stalken of oplichting via bijvoorbeeld Vinted: allemaal vormen van cybercriminaliteit. Tegenwoordig is het heel makkelijk om online te worden opgelicht of gehackt, bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Toch hoor je er niet vaak over en wordt het een beetje gezien als een taboe.

Vaak zijn het de jongeren die worden opgelicht omdat zij nou eenmaal veel online zitten. Zo kan het bijvoorbeeld via instagram zijn dat er zogenaamd een video edit van jezelf is gemaakt met daarbij een link… die uiteindelijk fake blijkt te zijn en jou hackt als je er op klikt.
Jongeren denken vaak ten onrechte dat vooral oudere mensen slachtoffer worden van cybercriminaliteit- maar uit onderzoek blijkt dat dus vooral jongeren de ideale doelgroep voor digitale criminelen zijn. Luc, Lisa en Yfke willen jongeren hiertegen beschermenen hen informeren over zaken die fout kunnen gaan online. 

Daarom zetten zij ‘Digital Dickheads’ op: een podcast waarin een enthousiaste host met verschillende gasten in gesprek gaat over o.a. sextortion, bank- en pinpasfraude en catfishing. Tijdens deze gesprekken zullen de gasten hun eigen ervaringen met deze thema’s delen. De podcast wordt gepromoot op Instagram en nu te luisteren via Soundcloud.

Naast de podcast hebben ze een flyer campagne opgezet in Gooise Meren. Op hun zelf ontworpen flyers worden voorbeelden van whatsappfraude (ook veel voorkomend onder jongeren) worden uitgelicht en de podcast wordt gepromoot.

Thema: cybercriminaliteit