Heb jij ook een goed idee?

Fruits X Nudes

Cybercriminaliteit neemt elk jaarexplosief toe en sinds Corona stijgt deze groei nog meer. Ondanks de stijging lijkt er nog steeds een taboe op dit onderwerp te heersen. Eerlijk-hoe vaak heb jij het er met je vrienden over? En zou je het snel vertellen als je per ongeluk op het ‘verkeerde linkje’ hebt geklikt.Hoewel jonge mensen natuurlijk ontzettend on point zijn met hun digitale skills, maakt dat misschien ook wel overmoedig. Van alle bevolkingsgroepen in Nederland zijn jongeren het vaakst slachtoffer van cybercriminaliteit. Hoog tijd dus om het er makkelijker en vaker over te hebben en onszelf weerbaarder te maken tegen deze ellende. Want alle voorlichtingscampagnes ten spijt: er valt nog veel winst te behalen

Om deze reden zijn de stagiaires van STAD Alkmaar aan de slag met een specifiek vorm van cyber criminaliteit. Namelijk het pikante gedeelte van cybercriminaliteit. Sexting is onder jongeren een veel voorkomend probleem. Een jong meisje of jongen stuurt uit liefde een sexy foto naar zijn of haar vriendje, waar vervolgens iets minder vanuit liefde mee wordt omgegaan. Hierdoor kunnen er heftige problemen ontstaan. Jongens of meisjes kunnen jaren lang achtervolgd worden door een naaktfoto die door de gehele sociale kring is gezien.

Om jongeren op een toffe manier voor te licht over dit onderwerp zijn de stagiaires de campagne Fruits X Nudes gestart. Waarom dan Fruits? Binnen een sexting gesprek worden fruit emoji’s vaak gebruikt als voorbeeld voor bijvoorbeeld geslachtsdelen of lichaamsdelen. Omdat het een onderwerp is waar niet makkelijk over wordt gepraat zijn de stagiaires voor een ludieke insteek gegaan. Via onderstaande afbeeldingen zijn de stagiaires zowel online als offline een campagne gaan voeren.

Online werd er campagne gevoerd aan de hand van de fruit emoji’s afgewisseld met waargebeurde verhalen. Deze waargebeurde verhalen gaan over jongeren die flink in de problemen zijn geraakt na het sturen van naakt foto’s. Deze campagne wordt uitgevoerd op Instagram en Tiktok. Op Instagram was er daarnaast een speciaal filter worden waarin de fruitpoppetjes op je hoofd aan het dansen zijn (zie onderstaand).

Ook is er offline campagne gevoerd. In eerste instantie zijn er poster en stickers door de gehele binnenstad opgehangen en geplakt. Vervolgens hebben de stagiaires een toffe merk activatie verzonnen en opgezet. Deze fotobooth stond bij kunstcentrum Artiance in het hartje van Alkmaar. Bij de activatie konden jongeren gratis in een fotobooth stappen die helemaal gepimpt is binnen de fruit X nudes campagne. Bekijk hiernaast de aftermovie van de merkactivatie.

De campagne vond plaats van begin tot eind maart en werd uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Alkmaar.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: cybercriminaliteit
Resultaat: Online campagne, poster campagne en een toffe merkactivatie in opdracht van de gemeente Alkmaar.
Fase: Afgerond