Heb jij ook een goed idee?

Bijbanen Speeddate

De corona periode ligt eindelijk achter ons. De wereld voegt zicht langzaam weer naar het oude normaal. Net als ons arbeidsleven. Dit zou je in eerste instantie misschien denken. Toch is dit onder jongeren nog helemaal niet het geval. Sectoren waar vroeger veel jongeren werkzaam waren (evenementen, horeca) kampen met grote personeels tekorten. Hetzelfde geldt voor sectoren waar dringend behoefte is aan fresh educated personeel, zoals in de bouw of (duurzame) technische branche. Er is sprake van een ‘krapte op de arbeidsmarkt’: er zijn momenteel meer beschikbare banen dan mensen die een baan zoeken. 

De stagiaires van STAD Alkmaar zijn om bovenstaande reden de afgelopen periode aan de slag gegaan met dit onderwerp. De kloof tussen jongeren en werkgevers verbeter en weer samenbrengen.

Dit wilde zij gaan doen door het organiseren van een heus speed date evenement tussen werkgevers en een grote groep jonge werklozen. Dit was in hun ogen de perfecte manier om op een speelse manier jongeren weer aan het werk te krijgen. Evenementen zijn lang niet toegestaan, dus veel jongeren staan te springen om weer bij een evenement aanwezig te kunnen zijn. Tegelijkertijd kunnen jongeren hiermee direct snel informatie krijgen over een mogelijk nieuwe werkplek.

Niet alleen de vraag van werk is verandert, maar ook het doel. Veel jongeren stellen door de ruimte die is ontstaan meer eisen aan werk. Ik leef niet om te werken, ik werk om te leven’ is een uitspraak die je wellicht ook wel eens gehoord hebt. De zgn. work/life balance is een veel gehoorde term onder veel jonge mensen. Tijdens een speeddate kan dit makkelijker en sneller worden afgestemd, waardoor mislukte sollicitaties worden ontweken.

Doordat de jongeren veel vragen kunnen stellen aan verschillende werkgevers, krijgen ze een beter beeld van de verschillende werkplekken. Hierdoor maken jongeren sneller de keus die het best bij hun past. 

De speeddate zou gaan bestaan uit verschillende rondes van een paar minuten. Iedere ronde spreken de jongeren met een nieuwe werkgever en nadat alle rondes geweest zijn is er een mogelijkheid tot napraten en het uitwisselen van contactgegevens.

Het speeddate evenement zou plaatsvinden bij Artiance in de laatste week van april.

Helaas ontstonden er in de laatste week vooraf het evenement een aantal problemen. Last minute was het toch niet mogelijk bij Artiance. Toen zijn de stagiaires snel op zoek gegaan naar een volgende locatie. Die vonden zij bij de bibliotheek, helaas waren zij uiteindelijk toch te duur. Toen ook een aantal werkgevers bleven wisselen werd er door tijdsdruk besloten om het over een andere boeg te gooien.

Samen met de nog betrokken werkgevers is toen het plan bedacht om de vacature op een andere ludieke manier onder de aandacht te brengen. De stagiaires zijn met een gigantische hoeveelheid helium ballonnen de stad in gegaan. De kleur van de ballonnen correspondeerden met een bepaalde vacature. Geel stond voor een vacature in een supermarkt, rood voor bezorgen en blauw bijv. voor horeca. Samen met de werkgevers zijn de stagiaires toen in de stad in gesprek gegaan met jongeren over de desbetreffende vacatures.

De reacties op de last minute actie waren ontzettend leuk. Veel jongeren vonden het grappig om op zo’n directe manier met een vacature in aanraking te komen. Ook kregen de drie betrokken werkgevers allemaal op zijn minst drie nieuwe aanmeldingen. Al met al toch een succesvolle campagne.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: waarde van werk