Heb jij ook een goed idee?

Tuin der Lusten Festival

Het ervaren van cultuur is niet meer zo vanzelfsprekend in een tijd waarin bij elkaar komen  ontmoedigd wordt en concerten en festivals bezoeken een tijd lang niet mogelijk is geweest. Met deze gedachten kwam Timo Ranzijn bij STAD. Eerder dit jaar had hij al zeer succesvol het muziekproject Zondeval Live opgezet. Hierbij hielp hij jonge muzikanten een half jaar lang met optredens, workshop en gratis oefenruimte. Dit project smaakte naar meer en de volgende stap was in zijn ogen een muziekfestival voor jongeren in Alkmaar.

Hij vond het ontzettend belangrijk dat jongeren uit Alkmaar en omstreken op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met nieuwe muziek. Daarnaast vond hij het huidige culturele aanbod in Alkmaar op dit moment erg beperkt. Bestaande evenementen in de omgeving zijn vaak voor een wat oudere doelgroep en  de evenementen die gericht zijn op jongeren staan vaak in het teken van een bepaald genre muziek waar een jongere doelgroep in zijn ogen geen affiniteit mee heeft. Kortom iets bieden wat er nog niet is. 

Met de Tuin der Lusten wilde hij een muziekfestival opzetten wat voor en door jongeren is georganiseerd. Het festival moest zowel een podium bieden aan opkomende lokale artiesten, als regionaal bekende artiesten. Alles in de gedachten voor een zo vet mogelijk live muziekfestival voor jongeren.

Met deze gedachten en insteek zijn wij vanuit STAD samen met Timo aan de slag gegaan. Al snel kwamen wij in aanraking met Cultuurpark de Hout. Zij organiseren elke zomer een zevental evenementen in het park zelf. De ultieme kans om op een kleinschalige manier een eerste festival op te zetten. Na meerdere goede gesprekken waren zowel Cultuurpark de Hout als Timo razend enthousiast. Samen besloten zij dat het festival plaats ging vinden op zondag 5 juni.

De volgende horde die genomen moest worden was financiering. Ondertussen had Timo een klein team van vrienden om zich heen verzameld die al druk bezig waren met de aankleding en promotie. Voor de financiering is Timo in gesprek gegaan met het Victoriefonds en het fonds ‘Zicht op Talent‘. Beide fondsen waren enthousiast over zijn initiatief en wilde financiële steun bieden.

De bands werden geboekt en de laatste promotionele uitingen werden afgemaakt. Onderstaand vind je een overzicht van alle bands die op het festival gespeeld hebben.

De bosrijke omgeving van de Alkmaarder Hout was het perfecte decor voor een waanzinnige eerste editie van het Tuin der Lusten Festival. Op zondag 5 juni was het zover. De barren waren opgebouwd, het decor was gemaakt en opgehangen, de chill area was ingericht en de bands stonden te springen om te beginnen. Helaas zat het weer niet mee, waardoor de bezoekersaantallen rond de 500 bleven hangen. Dit mocht de pret echter niet drukken en de bezoekers die er waren bleven van het begin tot het eind enthousiast. Met als resultaat een blije organisatie vanuit Cultuurpark de Hout en een ontzettend enthousiastem Timo. Een bijzonder begin van een jaarlijks terugkerend jongeren festival.

Resultaat: Een professioneel opgezet festival met meer dan 500 bezoekers en een prachtige start van een jaarlijks terugkerend jongeren evenement.
Fase: Gerealiseerd

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!