Heb jij ook een goed idee?

Het Licht Erop

Het Licht Erop is een nieuwe Slimpact campagne door de stagiaires van STAD Dordt.

In 2021 werden er maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Dit gebeurt op veel verschillende manieren, van een belletje tot een DM. De oplichters doen zich vaak voor als iemand anders en meestal zijn ze uit op je geld. Veel slachtoffers van online criminaliteit zeggen gevolgen te ervaren van wat hun is overkomen. Sommige slachtoffers ervaren emotionele gevolgen terwijl andere last hebben van psychische klachten. Veel jongeren hebben van het scammen gehoord. Maar inmiddels zijn er zo veel manieren om opgelicht te worden, dat het lastig wordt om het te herkennen. Het Licht Erop wordt een nieuw platform die jongeren gaat bijleren over de verschillende manieren van scammen. Zo proberen we jongeren te helpen en hopen we dat we via deze manier de jongeren de oplichters kunnen vermijden. 

Wij van stichting STAD-Dordt vinden dat jongeren meer op de hoogte moeten zijn van de verschillende manieren waarmee je tegenwoordig opgelicht kan worden. Tegenwoordig kunnen scammers en oplichters binnen enkele minuten duizenden euro’s van iemands rekening halen zonder dat zij getraceerd worden. Zelf hebben we hier niet super veel ervaring mee, maar binnen ons netwerk zijn er wel slachtoffers van scammers die voor behoorlijke bedragen zijn opgelicht. Zelf denken wij dat Het Licht Erop vooral de jongeren gaat helpen om oplichting te signaleren. We merken dat moderne platformen omtrent scamming en catfishing te weinig naar jongeren gericht zijn. Wij willen dit veranderen.

Via Tik Tok willen wij jongeren bewust maken van oplichters en catfishers. Hiervoor willen we een gloednieuw Tik Tok account aanmaken. We gaan een mini serie maken, hierbij willen we oplichters en slachtoffers van verschillende soorten scams interviewen. Deze interviews gaan we verwerken in de miniserie Het Licht Erop
Deze video’s gaan we op een aantrekkelijk en informatieve manier vormgeven zodat jongeren geïnteresseerd blijven en niet gelijk wegklikken. Met de mini serie willen we enkele video’s van ongeveer 3 minuten produceren. Het doel van Het Licht Erop is om jongeren wijzer te maken over dit onderwerp zodat zij zich beter weten te beschermen van scammers en catfishers. Houdt de Tik-tok pagina van Het Licht Erop goed in de gaten, de eerste video wordt binnenkort geplaatst!

Thema: social op je socials
Fase: Draagvlakfase