Heb jij ook een goed idee?

Museumnacht Alkmaar

Al jaren worstelen musea met de vraag hoe ze meer jongeren kunnen bereiken. Zo is 8 op de 10 museum jaarkaarthouders 35-plusser en is de leeftijd van de gemiddelde bezoeker in bijvoorbeeld het stedelijk museum Alkmaar boven de pensioenleeftijd. Dik zonde aangezien kunst en cultuur een stad juist kunnen verrijken en aantrekkelijk maken. Nog losstaand van het positieve effect dat creatieve uitingen op de ontwikkeling van jongeren hebben. Op cultureel vlak lukt het de musea en culturele instellingen in Alkmaar maar niet om jongeren tussen de 16 en 35 jaar te betrekken. Hier wilde Zilver Dirks verandering in brengen door middel van de Museumnacht Alkmaar.

Museumnacht is een jaarlijks terugkerend evenement dat in verschillende vormen in al meer dan 10 steden een groot succes is. De musea zijn ‘s avonds en/of ‘s nachts geopend. Ook is er een divers programma vol muziek, theater en dans dat goed aansluit op de belevingswereld van jongeren. Het idee van de Museumnacht is ontstaan vanuit jongeren, en bedoeld om jongeren weer in contact te brengen met kunst en cultuur. 

Na een jaar aan voorbereidingen, een oneindig aantal gesprekken met locaties, musea, artiesten en leveranciers was het op 1 november zo ver. Verspreid over 4 locaties waren er meer dan 40 artiesten en kunstenaars te bewonderen. In het Stedelijk Museum waren er opkomende bandjes te zien onder de noemer van Zondeval Live, was er een silent disco, theater van tekenen onder invloed en verschillende visuele kunstenaars. In het grafisch atelier waren er spoken word artiesten en singer-songwriters. Bij de kunstuitleen nam jongeren LHBTIQ+ organisaties Safespace het gebouw over en was er naast een kunstinstallatie een grote karaoke show onder leiding van dragqueen Tipsy Patron. Het hoofdprogramma vond plaats bij Hal25, waar landelijke bekende acts als Thijs Boontjes, Prins S. en de Geit en Goldkimono vette optredens gaven. Bekijk hieronder het gehele programma.

De avond was een daverend succes met meer dan 50 vrijwilligers en meer dan 1500 bezoekers. De eerste editie was hiermee dubbel en dwars uitverkocht. Bekijk hieronder een aantal foto’s van de live optredens en de karaoke show.

De voorbereidingen zijn ondertussen alweer gestart voor de editie van volgend jaar. Door het grote succes staan de locaties op dit moment bij Zilver in de rij om ook mee te mogen doen aan de volgende museumnacht. Het ziet er nu naar uit dat er twee extra locaties aan de museumnacht worden toegevoegd. De museumnacht heeft een mooie toekomst in het vooruitzicht. Bekijk hier het verslag dat NH nieuws maakte van de avond.

Resultaat: De eerste museumnacht van Alkmaar! Meer dan 1500 enthousiaste jongeren verspreid over vier musea in Alkmaar.

Fase: Gerealiseerd

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!