Heb jij ook een goed idee?

Opening 450 jaar ontstaan van Alkmaar

Het afgelopen jaar hebben verschillende gemeenten zich verenigd in het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten (SW 1572). Deze gemeenten waaronder Alkmaar hebben gemeen dat zij vanaf 1572 een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog, soms uit eigen beweging, soms noodgedwongen. Het jaar 1572 zien zij als het begin van de ‘geboorte van Nederland’. Deze geboorte van Nederland is dit jaar precies 450 jaar geleden. Dat betekent tegelijkertijd dat het 450 jaar geleden is dat het Alkmaars ontzet plaatsvond. Een dubbel feestjaar dus. Voor dit feestelijke jaar is een comité samengesteld vanuit een aantal culturele organisaties. Dit om het jaar gezamenlijk met alle Alkmaarders te kunnen vieren. Benjamin van STAD Alkmaar is ook gevraagd om plaats te nemen in dit Comité.

Vanuit het comité 450 jaar kwam de vraag om een feestelijke en culturele opening op te zetten. Deze opening moest plaats gaan vinden op Alkmaars ontzet 2022 (Zondag acht oktober). Hier is Benjamin van STAD Alkmaar toen gelijk mee aan de slag gegaan. Na een brainstorm met verschillende jongeren kwam het idee naar voren om een kunstwerk te maken. Het thema jaar staat geheel in het teken van vier V’s, vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Het idee vanuit de jongeren was om een kunstwerk te maken wat deze vier v’s gemeenschappelijk moet uitdragen. Daarnaast leek het hun heel vet om een muzikant een lied te laten maken wat bij de tentoonstelling van het kunstwerk voorgedragen kan worden. Vervolgens zijn zij hier onder begeleiding van Benjamin van STAD Alkmaar mee aan de slag gegaan. Er werden twee jonge kunstenaars gevonden die hier wel mee aan de slag wilden.

Maureen Kolhoff is een jonge street art artiest. Zij is gespecialiseerd in het maken van 3d
street art tekeningen en maakt deze op kunstfestivals door heel Europa.


Sonya Trokhymchuk
Sonya is een jonge kunstenares uit Oekraïne. Zij is door de oorlog gevlucht naar
Nederland en werkte in Oekraïne als kunstenaars met een specialiteit in portretten. Zij
maakt in opdracht portretten, maar heeft zich daarnaast ontwikkeld in een vrijere stijl. In Oekraïne heeft zij meerdere exposities gehad.

Zij hadden een zeer korte tijd om hun schilderijen te maken. En daarbij kwam dat zij samen met de groep jongeren bedachten om niet één, maar twee extra grote kunstwerken te maken van 2 bij 2 meter. Binnen drie weken kwamen zij met onderstaande prachtige resultaat.

Na het maken van de schilderijen werd Roxmana een spoken word artiest uit Alkmaar bij het project betrokken. Zij werd gevraagd om bij de onthulling een lied voor te dragen. Met input vanuit beide kunstenaars ging Roxmana aan de slag.

Op Zondag 8 oktober was het zover. De grote opening van het 450 jarige bestaan van Nederland en ontzet van Alkmaar. De voorzitter van het 450 jaar comité Jakob Brouwer en burgemeester van Alkmaar Anja Schouten deden om de beurt een woordje ter inleiding. Vervolgens werden beide kunstwerken op Canadaplein openbaar gemaakt. Roxmana zong een prachtig lied over de kunstwerken en vrijheid van toen en vrijheid van nu. Bekijk hieronder een aantal foto’s van de opening.

Resultaat: Een prachtige opening in samenwerking met de gemeente Alkmaar, jongeren en jonge kunstenaars. Totaal meer dan geïnteresseerde bezoekers.
Fase: Gerealiseerd

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!