Heb jij ook een goed idee?

Kopje onder

Cultuur snuiven – veel jongeren denken dan meteen aan musea met klassieke kunst, het bezoeken van een pittoresk dorpje op vakantie of aan CKV op school. Wat saaaaaai zeg! Maar wat jongeren dan vaak niet weten is dat cultuur veel meer om hen heen is dan ze misschien beseffen.

Wie bijvoorbeeld luistert naar hiphop, regelmatig kijkt naar films in de bioscoop of zelfs houdt van lekker eten uit diverse keukens – is een cultuur snuiver. Cultuur is namelijk overal om ons heen te vinden. En als mens worden we nu eenmaal graag geprikkeld. Jongeren van STAD Gooi maken goed gebruik van het feit dat cultuur heel breed toegankelijk is. Daarom organiseren zij de eerste editie van ‘Kopje onder’.

Kopje onder is een reeks van drie filmavonden met diverse thema’s. Zo is er op een avond een klassieke horror film te zien met een passend spooky uitstraling. Het kantoor van STAD Gooi op de Vlietlaan 5 in Bussum wordt tijdelijk omgetoverd tot een jongeren filmhuis. Verwacht popcorn, heerlijke snacks en een super comfi setup. De films die er te zien zijn, worden heel zorgvuldig gekozen door de projectgroep zelf en het doel is om films te kijken die echt niet alledaags zijn voor veel jongeren.

Met Kopje onder hopen de organisatoren jongeren te prikkelen om eens uit de confortzone te kruipen door films te kijken waar ze zelf niet voor zouden kiezen op bijvoorbeeld Netflix. Na de films is er tijd voor een gezellige nabespreking waarbij er dieper wordt ingegaan op de bedoeling van de regisseur en de rode draad van de verhalen.

Thema: cultuurparticipatie
Resultaat: Pop-up filmhuis voor jongeren
Fase: Realisatie