Heb jij ook een goed idee?

Kleedkeet

Jongeren hebben in de corona periode veel moeten missen, zeker op cultureel vlak. Dit terwijl cultuurdeelname grote positieve effecten heeft op ons welzijn. Kunst en cultuur dragen bij aan het begrijpen van elkaars (gedachten-) wereld, hebben positieve impact op de identiteitsontwikkeling en dragen bij aan het vermogen om je uit te kunnen drukken. Kunst en cultuur zijn een mooi tegengewicht in een samenleving waarin jongeren het steeds lastiger vinden om hun eigen plek te veroveren.

De stagiaires van STAD Alkmaar zijn deze slimpact periode aan de slag met het thema cultuurparticipatie. Het concept dat zij hiervoor hebben bedacht is Kleedkeet. KleedKeet is een evenement wat helemaal gericht is op cultuur, kunst en kleding. De gedachten hierachter is dat zij aan de hand van hun eigen interesse in kleding jongeren met cultuur in aanraking brengen. Er is een samenwerking opgezet met een groep jonge kunstenaars van Artiance en de HKU die op het evenement verschillende workshops gaven met kunst en kleding. Denk hierbij aan het bedrukken van kleding, het borduren van kleding of verven op kleding. Via deze weg konden jongeren op een kunstzinnige manier aan de slag gaan met kunst en hun eigen kleding. Juist het aan de slag gaan met je eigen kleding maakte het concept voor iedereen toegankelijk.

Op het evenement stonden allerlei verschillende kraampjes waar je kleding kunt kopen en verkopen. Dit werd gedaan in samenwerking met Reshare Alkmaar. Op vrijdag 10 februari was het zover. De eerste editie van Kleedkeet. Het evenement vond plaats bij cultureel podium Laatmakers. De stagiaires van STAD Alkmaar hebben reshare gevraagd om een assortiment aan kleding mee te nemen. Daarnaast hadden zij zelf tijdens de voorbereiding heel veel kleding ingezameld voor het evenement. Verder waren er 5 kunstenaars van Artiance en de HKU aanwezig om de verschillende workshop te geven. Het was nog even spannend om te zien hoeveel bezoekers het evenement voor de eerste keer zou trekken. Hier was achteraf totaal geen reden voor, want met meer dan 85 bezoekers was het een volle avond. De workshops liepen vol en de bezoekers gingen lekker aan de slag. Ook werd er volop tweedehands kleding gekocht en verkocht. De dj draaide gezellige plaatjes op de achtergrond en er werd hier en daar zelfs een klein dansje gewaagd. Overall een ontzettend geslaagde avond voor dit nieuwe evenement.Resultaat: Een succesvol kunst en kleding evenement voor meer dan 85 jonge bezoekers.
Fase: Gerealiseerd.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: cultuurparticipatie