Heb jij ook een goed idee?

Noorderwind Showcase Festival

De muziekscene van Alkmaar en omstreken is mede door corona de laatste jaren naar de achtergrond verdwenen. Er heerst weinig tot geen verbinding tussen de verschillende muzikale organisaties en evenementen. Dorus vindt dit ontzettend zonde en wilt hier graag verandering in brengen. Met dit nieuwe showcase festival heeft hij de ambitie om de verbindende factor te zijn tussen muzikanten, culturele organisaties/evenementen en publiek. Dit door een plek te bieden waar muzikanten zich kunnen ontwikkelen en direct een showcase te zijn voor festivals, culturele organisaties en publiek.

Noorderwind is een professionele muzikale competitie voor veelbelovende muzikanten uit Alkmaar en omstreken. Door deel te nemen aan de competitie krijgen muzikanten de kans om de volgende stap te zetten in hun muzikale carrière. Deelnemers doen podiumervaring op, krijgen feedback van professionals, verwerven bekendheid en gaan potentieel naar huis met een rijk gevuld prijzenpakket.

Dorus richt zich met Noorderwind op zowel bands, singer-songwriters, rappers/MC’s, experimentele groepen en alle andere live muziekgenres. Zo wordt aangesloten bij actuele ontwikkelingen in de popmuziek. De deelnemende acts ontwikkelen niet alleen speelervaring, maar krijgen ook meerdere coaching momenten. Daarnaast maken de finalisten van Noorderwind kans op diverse optredens op o.a. Young Art Festival, Mixstream Festival, Woodlands Festival, Bevrijdingsdag Alkmaar, Tuin der Lusten Festival en een support show in Podium Victorie

Dorus is vol vermogen met dit project aan de slag gegaan. Na een snelle, maar goede voorbereiding heeft hij het Victoriefonds en Zicht op Talent bereid gevonden om zijn project te subsidiëren. Hij startte een campagne om Noorderwind bekend te maken binnen de muziekscene van Noord-Holland en bands konden zich vanaf dat moment direct ook inschrijven. Met in totaal bijna 100 aanmeldingen is het onder bands een groot succes te noemen. Samen met een kleine groep programmeurs besloot hij welke talentvolle acts mee konden doen met het showcase festival.

Aan de drie voorrondes deden in totaal 18 bands mee. Op 11 februari vond de eerste voorronde plaats bij Music Centre Blue. De tweede voorronde vond plaats op 24 februari bij Kompleks in Heerhugowaard en de laatste voorronde in podium B3 in Langedijk. Hier kwamen uiteindelijk de zes grootste talenten van de kop van Noord-Holland naar boven. Maddy Moreah, Josua Peter, Losse Jos, Fleebag, No Offense en The Zanders streden in een spannende finale om in totaal meer dan 30 festival shows. Van alle festivals en poppodia waren er verschillende programmeurs in de zaal aanwezig om hun favoriet uit te kiezen. Ook werd er tijdens de zinderende finale een publiekswinnaar gekozen. Deze ging naar huis met een bedrag van 300,- en een plek op Museumnacht Alkmaar. Na een avond vol muzikaal talent kwam er één grote winnaar uit de bus. The Zanders wonnen zowel de publieksprijs als de overal (meeste boekingen). Daarbij liepen alle finalisten met minstens twee optredens de zaal uit. Overall gezien een ontzettend mooi nieuw opgezet traject in Alkmaar. De plannen voor een iets andere vorm van Noorderwind staan al op de planning voor 2024. Dit jaar zal het traject in een samenwerkingsvorm met Podium Victorie zijn en een aantal meer bekende artiesten. Hier later meer over.

Check de Instagram of de website voor meer info.

Resultaat: Een showcase festival voor opkomende bands uit de kop van Noord-Holland
Fase: Afgerond

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!