Heb jij ook een goed idee?

MENTAL Festival

MENTAL Festival is een festival voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar oud die kampen met mentale druk. Een manier voor jongeren om met mentale druk om te gaan is door uit te gaan en daarmee te ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen en te ontladen van de opgebouwde druk. Ze zoeken hun toevlucht in het uitgaansleven, waar veel drank en drugs wordt gebruikt, een veelheid aan prikkels is en waar nachten worden doorgehaald tot in de vroege ochtenduren. Wat zij nu nog niet door hebben of weten is dat deze grensoverschrijdende ervaringen tot ernstige mentale stoornissen kunnen leiden zoals burn-outs of depressies. Helemaal na een tijd van te weinig prikkels in de coronacrisis vreesden bekende psychologen zoals Josje Smeets en Dirk de Wachter voor de knaldrang van jonge mensen. Deze vrees is werkelijkheid geworden, want de sfeer op feesten is volgens experts uit de uitgaans-scene en gezondheidsinstituut Trimbos grimmiger doordat jongvolwassenen massaal over hun grenzen gaan.

Vanuit Sarah’s (de oprichter) ervaring met een burn-out wilt zij andere jongeren helpen en voorkomen dat hun mentale problemen verder oplopen. Niet iedere jongvolwassene hoeft op deze manier tegen de muur te lopen om uiteindelijk een bewuster leven te gaan leiden. Zo is het concept MENTAL geboren. Hèt festival waar je met energie van vertrekt, bijgetankt weggaat en ziet dat het ook anders kan. Een festival waar je niet alleen de mooie plekken van de natuur ontdekt, maar ook jezelf. Ontdekken in verscheidene vormen: van lichtkunst tot elektronische ambient muziek, kunstateliers waar je op een creatieve manier om leert gaan met Sensory Overload en activiteiten zoals mindful cooking door duurzame foodtrucks.

Met een bezoek aan MENTAL hoopt Sarah dat jongvolwassenen tot inzicht komen dat die knaldrang (intense behoefte om te feesten) niet nodig is en dat niet de manier is om tot ontspanning te komen. MENTAL wordt dat wel. MENTAL is mindful uitgaan in een creatieve en inspirerende omgeving. Het vraagt je diverse delen van jezelf te leren kennen door muziek en kunst te beleven, de wetenschap achter mindfulness te ontdekken en de effectiviteit van de natuurlijke omgeving te omarmen. Het creëren van kunstwerken gebaseerd op persoonlijke verhalen, jonge artiesten die zich uitspreken over mentale gezondheid, interactieve installaties en muziek passend bij je mood, het is allemaal te vinden op festival MENTAL.

MENTAL wilt Sarah laten plaatsvinden in de nazomer van 2023. Het idee is om het festival in tof park in Dordrecht plaats te laten vinden: dé plek om natuur te beleven en jezelf te ontdekken. Dit festival is niet alleen een toevoeging aan het culturele landschap van Dordtse evenementen en jongerencultuur, ook betreft het aspecten van preventie en duurzaamheid op verschillende niveaus zoals het behouden en stimuleren van het welzijn van jonge mensen en het inzetten van groene technieken om impact op het milieu te reduceren.


Fase: Draagvlak Fase