Heb jij ook een goed idee?

Tuin der Lusten deel 2

In 2022 bracht Timo een opmerkelijke verandering teweeg in de muziekscene van Alkmaar. Met de steun van STAD Alkmaar introduceerde hij twee buitengewoon succesvolle concepten. Enerzijds creëerde hij “Zondeval,” een ondersteuningsprogramma voor opkomende artiesten uit de regio, en daarnaast organiseerde hij een aansprekend popfestival voor dezelfde doelgroep. Voor 2023 had Timo de ambitie om deze positieve lijn voort te zetten. Het tweede seizoen van “Zondeval” overtrof alle verwachtingen, met maar liefst 10 nieuwe veelbelovende artiesten.

De volgende stap was het verder uitbouwen van het “Tuin der Lusten” festival. Vanaf begin september 2022 begon Timo gesprekken met de gemeente en de stichting Cultuurpark de Hout, die verantwoordelijk was voor de vergunningen van de Alkmaarderhout waar het festival het voorgaande jaar had plaatsgevonden. Na talrijke constructieve overleggen kreeg Timo de toestemming om ook in 2023 een jeugdfestival te organiseren. Met deze eerste stap in de juiste richting, sloegen Timo en Cultuurpark de Hout de handen ineen om een vergunningsaanvraag op te stellen.

Het vervolgens verkrijgen van financiële steun voor het festival was een essentiële volgende stap. Er werd een ambitieus projectplan opgesteld en de eerste gesprekken werden aangeknoopt met zowel de gemeente als diverse fondsen.

Na een reeks positieve gesprekken werden de subsidieaanvragen ingediend en kon er stiekem al vooruit worden gekeken naar de planning en productie van het evenement. Enkele maanden later ontving Timo positieve reacties op alle ingediende aanvragen, wat hem groen licht gaf om volledig aan de slag te gaan. Het budget voor het festival was ten opzichte van het voorgaande jaar aanzienlijk verhoogd, wat de mogelijkheid bood om naast het hoofdpodium ook een tweede podium te realiseren. Het hoofdpodium presenteerde nationaal bekende artiesten, terwijl het tweede podium volledig in het teken stond van lokaal talent. Timo stelde een programmering samen die werkelijk indrukwekkend was. Vanuit diverse hoeken ontving hij lof voor zijn keuze van artiesten, iets wat hem zelf ook verraste. Hieronder vind je een glimp van het programma.

Nadat de programmering was vastgesteld, ging de marketing en productie van start. In nauwe samenwerking met Pien van der Togt werd een frisse huisstijl ontworpen. Posters werden gedrukt en de basis voor een social media-campagne werd gelegd. Alle signalen waren positief voor een geweldige dag. Timo stelde het productieteam samen en met de medewerking van Topsound en ’t Hekeltje werd een uitgebreid productieplan opgesteld. Timo was de drijvende kracht achter alles, van de barren tot de podia. Een gigantische taak die, met het naderende festival, steeds zwaarder begon te wegen. Samen met STAD Alkmaar zette Timo alles op alles om dit aan te kunnen.

Een week voor het festival was alles gereed. De draaiboeken waren af, de vrijwilligers waren geïnformeerd en het productieteam stond paraat. Helaas brak toen storm Polly uit in Nederland, met aanzienlijke schade tot gevolg, ook in Alkmaar. De Alkmaarderhout lag in puin. Timo nam direct contact op met de gemeente om de opruimwerkzaamheden in het park te bespreken. Met nog maar één week te gaan en een immense taak voor de boeg, werd het duidelijk dat Stadswerk niet op tijd het park kon herstellen. Dit was een enorme teleurstelling voor Timo. Na maanden van stress en hard werken, bleek het festival niet door te kunnen gaan.

Ondanks alle inspanningen om zelf op te ruimen of met externe hulp, bleek dit niet mogelijk en werd de vergunning officieel ingetrokken. Toen dit nieuws bekend werd, sloegen STAD Alkmaar en Timo de handen ineen en gingen ze in gesprek met de gemeente en de fondsen om de gemaakte kosten te dekken. Gelukkig toonde de gemeente begrip en waren de grote fondsen bereid hun bijdragen over te dragen naar het festival in 2024. De gemeente erkende het belang van het festival en nam een groot deel van de kosten voor haar rekening. Dit was een enorme opluchting voor Timo, omdat al het harde werk anders voor niets zou zijn geweest. Met de grootste financiële zorgen opgelost, begint Timo langzaamaan weer aan de voorbereidingen voor het Tuin der Lusten festival van 2024. Teleurgesteld maar vol vertrouwen kijkt hij uit naar het nieuwe jaar.

Hieronder vind je het blokkenschema dat een inkijkje biedt in hoe het festival eruit had gezien als het was doorgegaan.

Resultaat: Een waanzinnig nieuw festival, wat helaas door een storm gecanceld werd. Het Tuin der Lusten Festival 2024 staat al in de opstartfase.

Fase: Gerealiseerd
Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!