Heb jij ook een goed idee?

Kunstexpositie:Vrijheid in Beeld

Wanneer noemen we iemand een vluchteling of een asielzoeker en wat is het verschil met een migrant? Daar is veel onduidelijkheid over. Overal zien we termen voorbij komen als illegale vluchtelingen, gelukszoekers en economische migranten. Heel verwarrend, terwijl een goede woordkeuze juist zo belangrijk is om onbegrip tegen te gaan. Wat
betekent de termen vluchteling, migrant en asielzoeker nou precies? Met dit thema zijn de stagiaires van STAD Alkmaar de afgelopen periode aan de slag gegaan.

Om deze termen beter in beeld te brengen en überhaupt deze doelgroep positiever in het daglicht te zetten hebben de stagiaires drie projecten verzonnen. Deze hebben zij op 13 september gepitcht aan een jury bestaande uit de manager van het ‘Ik ben geweldig’ fonds en Jaap Noorda van Young Leaders. Het project wat hierbinnen het meest uit sprong was de expositie ‘Vrijheid in Beeld. Hierbij gaan de stagiairs een kunstexpositie opzetten omtrent het in beeld brengen van vrijheid door kunstenaars die, om verschillende redenen naar Nederland zijn gekomen.

De afgelopen weken zijn de stagiaires druk aan de slag gegaan met het regelen van een mooie locatie, randprogrammering en natuurlijk het bij elkaar brengen van kunstenaars en hun verhaal in beeld brengen. Via verschillende vluchtelingen organisaties werd een oproep gedaan naar jonge kunstenaars die mee wilde werken aan de expositie. Na heel veel telefoontjes, mailtjes en afspraken kwamen hier vijf toffe kunstenaars uit naar voren. Zij selecteerde hun best passende kunststukken en samen met de stagiaires werd hun verhaal mooi uitgewerkt.

Vervolgens zijn ze langs verschillende locaties gegaan om te kijken welke locatie het meest passend was bij het project. Na een goed gesprek met Artiance was het mogelijk om de kunstexpositie hier te laten plaats vinden. De datum werd gepland en vastgezet op donderdag 5 oktober. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de uitwerking van de expositie zelf. Een openingsspreker is benadert en er zal een indiaas muzikaal optreden zijn van Martijn Baaijens. Ook zal er een dj zijn die de avond van buitenlandse tunes voorziet. De eerste promotie is al online geplaatst en zal in de aankomende anderhalve week verder worden uitgevoerd. To be continued. Zet voor nu donderdag 5 oktober alvast in je agenda en kom tussen 20.00 en 21.30 jezelf onderdompelen in kunst en kom gelijk meer te weten over verschillende buitenlandse culturen. We zien je dan.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: Nieuw in Holland