Heb jij ook een goed idee?

Museumnacht jaargang twee

In 2022 kwam Zilver Dirks naar STAD Alkmaar toe met het idee om een museumnacht te organiseren. Zij zag dat er in bijna alle grote steden een Museumnacht werd georganiseerd, maar deze in Alkmaar nog miste. Het idee van Museumnacht is dat verschillende musea’s ‘s avonds en/of ‘s nachts geopend zijn met een divers programma vol muziek, theater en dans dat goed aansluit op de belevingswereld van jongeren. Het idee van de Museumnacht is ontstaan vanuit jongeren, en bedoeld om jongeren weer in contact te brengen met kunst en cultuur. Een jaar lang werkte Zilver samen met STAD Alkmaar aan het idee en op 30 september 2022 was de eerste editie.

De avond was een daverend succes met meer dan 100 artiesten, 50 vrijwilligers en meer dan 1500 bezoekers. De eerste editie was hiermee dubbel en dwars uitverkocht. Hierdoor kon een tweede editie natuurlijk niet uitblijven. Bij STAD helpen wij jongeren met het opzetten van hun plannen om ze vervolgens verder op eigen benen te helpen. De eerste stap hiervoor was voor Zilver om een team om haar heen te verzamelen om deze nieuwe editie te gaan organiseren. Binnen haar vriendinnen groep waren er een aantal meiden ontzettend enthousiast en het team werd samengesteld. Ook werd er een stichting opgezet onder de naam Cultuur Kartel. En zo konden zij samen starten met de organisatie van een tweede jaargang van Museumnacht. De locaties werden benadert en naast de bestaande locaties werd er ook gekeken naar nieuwe locaties. Naast het Stedelijk Museum Alkmaar, de Kunstuitleen, Hal25 en het Grafisch Atelier werd ook het Biermuseum aan de Museumnacht toegevoegd.

De meiden gingen aan de slag met het schrijven van een vernieuwd project en subsidieplan en de eerste programmering werd op poten gezet. Na uitvoerig overleg met gemeente Alkmaar en verschillende andere fondsen was de financiering na een aantal maanden rond en kon er daadwerkelijk begonnen worden met de organisatie. Zilver startte met de programmering, Kirsten pakte de productie op en Veerle begon met de marketing. Nu vier maanden verder staat de tweede editie van Museumnacht voor de deur. De meiden hebben zelfstandig een waanzinnig evenement op touwen gezet waarbij ze daadwerkelijk de hele stad overnemen en culturele instellingen op een geheel vernieuwende manier aan jongeren voorstellen. Onderstaand het blokkenschema en verschillende foto’s van de museumnacht. Bekijk hier ook het verslag dat NH nieuws maakte van de avond.

Resultaat: Een tweede grotere editie van Museumnacht Alkmaar en direct een goede opstap voor een Museumnacht in Alkmaar voor de komende jaren.

Fase: Gerealiseerd
Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!