Heb jij ook een goed idee?

Reality Filter

Met een korte spraakmemo en een foto van je instagram kan iemand met behulp van Artificial Intelligence (AI) zich als jou voordoen op het internet. Met tools zoals CHAT GPT kunnen volledige teksten worden geschreven en zelfs afbeeldingen of filmpjes worden gegenereerd die bijna niet meer te onderscheiden zijn van realiteit. Mensen weten vaak niet hoe ze AI kunnen herkennen of zichzelf ertegen kunnen beschermen. Doordat AI in de toekomst ook veel gebruikt zal gaan worden, is het belangrijk om dit verschil wel te herkennen om vergissingen uit de weg te gaan.
Reality Filter is een project dat mensen informeert over de negatieve maar ook positieve kanten van AI. AI zal blijven groeien en een fundamenteel onderdeel worden van onze toekomst. Door te leren hoe je hier verstandig mee omgaat, kan AI ingezet worden als positief middel. 

Tijdens Reality Filter zijn de stagiaires van Alkmaar de straat op gegaan om mensen te interviewen over AI en hun ervaring hiermee. Er werden twee afbeeldingen aan deze mensen laten zien en zij moesten raden welke AI gegenereerd is en welke niet. Hieruit is gebleken dat het lastig is om deze verschillen te zien, aangezien het vaak om een klein detail gaat waaraan je kan zien dat het niet echt is. Deze interviews werden gefilmd en een video van gemaakt. Deze is vervolgens online geplaatst zodat mensen zich bewust worden van de moeilijkheid om echt van nep te onderscheiden. Daarnaast wilden de stagiaires mensen hiermee inspireren zodat zij door zouden klikken naar de website. Op deze website werden lezers vervolgens gewezen op de positieve en negatieve invloeden van AI. De website is volledig ontworpen door de stagiaires.


Benieuwd naar het resultaat? Klik op de link en leer meer over AI!

Thema: #hierniet
Resultaat: Online video & website
Fase: Afgerond