Heb jij ook een goed idee?

Thrift Gallery

Om het jaar goed te beginnen gingen de stagiairs van STAD Alkmaar de strijd aan tegen fast fashion! Veel mensen hadden kleding in de kast liggen waar ze niks meer mee deden en eigenlijk alleen maar plek innamen in de kledingkast. Tegenwoordig had je websites zoals Vinted, DePop, Poshmark, Vestiaire Collective etc. waar je geld kon verdienen door kleding te verkopen. En ondanks dat dit zeker hielp, moesten de pakketjes nog steeds verstuurd worden door heel het land of zelfs buitenland. Daarnaast was thriften ook niet meer toegankelijk voor iedereen aangezien de prijzen voor tweedehands kleding in zulke winkels flink waren gestegen door de populariteit, dit zorgde er ook voor dat mensen die het geld er echt niet voor hadden, minder toegankelijk goede kleding konden vinden.

Daarom werd het initiatief van Thrift Gallery in het leven geroepen! Op donderdagavond 1 februari organiseerden wij een kledingruil. Het idee was dat we kleding gingen neerzetten alsof je in een tweedehandswinkel was, de twist: je betaalde niet met geld, maar met andere stukken kleding. Op die manier ging er geen kleding verloren en kon iedereen de kast een make-over geven. Daarnaast vonden wij het belangrijk dat ook de mensen die wat minder te besteden hadden nieuwe mooie kleding konden krijgen.

En omdat veel kleding dat stuk was zeker nog een extra leven verdiende, organiseerden wij tijdens de ruilavond ook een aantal workshops zodat er aan upcycling kon worden gedaan. Modekenners leerden de aanwezigen hoe gaten gemaakt konden worden of van allerlei verschillende stukken stof een nieuw super vet kledingstuk gemaakt kon worden.

Het was een groot succes: het kantoor van STAD werd volledig omgetoverd tot kledingwinkel en vele bezoekers gingen naar huis met meerdere volledig nieuwe outfits!

Thema: snelle mode
Resultaat: Kleding ruil
Fase: Uitgevoerd