Heb jij ook een goed idee?

Bord voor je kop!

Straatintimidatie, een fenomeen dat voor velen helaas maar al te bekend is. Het gebeurd vaak, en mensen worden op openbare plekken regelmatig lastiggevallen, uitgescholden, of zelfs bedreigd.

In het uitgaansleven is straatintimidatie al lang geen nieuws meer. Degenen die zich eraan schuldig maken, lijken zich vaak niet bewust te zijn van de impact van hun gedrag. Het lijkt alsof ze met een bord voor hun kop rondlopen, en helaas is straatintimidatie te vaak genormaliseerd.

Om hier aandacht aan te besteden, lanceerde STAD Alkmaar het initiatief ‘Bord voor je kop’. Op posters werden quotes van slachtoffers getoond, met als doel mensen aan het denken te zetten en bewust te maken van wat straatintimidatie inhield. Op de posters zag je iemand die letterlijk met een bord voor het gezicht stond, met daarop een uitspraak die typisch was voor straatintimidatie, zoals “Kijk eens niet zo boos” of “Wat had jij een lekker kontje”. Onderaan elke poster stond een QR-code die verwees naar een website met meer quotes van Bord voor je kop, inclusief de verhalen achter de quotes en tips om met straatintimidatie om te gaan.

De posters werden opgehangen in de toiletten van uitgaansgelegenheden en andere bekende locaties in Alkmaar: Podium Victorie, Mojo’s en café het Hartje. Dit omdat er tijdens het uitgaan veel gevallen van straatintimidatie plaatsvonden, en omdat mensen op het toilet vaak even tot rust kwamen en de posters daar dus goed tot hun recht kwamen. In totaal waren er 12 verhalen verzameld, welke allen op verschillende plekken werden opgehangen.

Waarom? Omdat straatintimidatie simpelweg te vaak voorkwam en het hoog tijd was dat hier iets aan werd gedaan. Iedereen die uitging kwam vast wel eens op het toilet terecht, en juist daarom waren toiletten de perfecte plek om deze informatieve borden op te hangen.

De website:

Thema: straatintimidatie
Resultaat: Postercampagne op toiletten van uitgaansgelegenheden
Fase: Uitgevoerd