Heb jij ook een goed idee?

De Parallel indoor festival

Ruim twee jaar geleden klopte Bram (20) aan bij STAD Alkmaar met het idee voor een techno feestje. Hij zag dat er door heel Nederland steeds grotere techno feesten ontstonden, maar Alkmaar bleef hier helemaal in achter. Hij vond dat daar maar eens verandering in moest komen en het leek hem vet om dat zelf te gaan doen. Na lang zoeken en vele gesprekken met evenementenlocatie kreeg hij de kans om zijn eerste techno feestje te organiseren in de bierkelder. Dit werd een groot succes met drie uitverkochte edities. Daarom besloot hij te verplaatsen naar Podium Victorie waar hij ook de zaal zo weer uitverkocht!

Daarom was Bram al een tijd bezig met het idee om een indoor dayrave te organiseren. Overdag geeft namelijk weer een hele andere sfeer dan ‘snachts, het feest kan nog vetter en uitgebreider. Maar bij alleen het feest bleef het niet. Bram wilde dat De Parallel voor veel meer stond dan alleen een vette rave. Daarom schreef hij een plan voor meer cultuurparticipatie en verbinding onder de bezoekers. Samen met STAD ging hij op zoek naar welke vorm dat zou kunnen krijgen. Na vele brainstormsessies kwam hij uit op meerdere onderdelen die tijdens het festival op 11 mei 2024 hebben plaatsgevonden.

Het doel hiervan is jongeren op een vernieuwende manier in contact brengen met nieuwe vormen van kunst. Voor veel jongeren staat kunst vrij ver van ze af en een modern kunst museum bezoeken zal de gemiddelde jongeren niet snel doen. Dit is jammer en via deze weg hopen wij jongeren te inspireren en te laten zien dat kunst juist heel cool en inspirerend kan zijn. Daarbij is het een prachtig decor en een mooie invulling aan het festival.

Het was weer een te gekke editie! Bekijk hier de aftermovie om mee te genieten.

Lichtkunst

Het was een hele zoektocht naar vette kunstenaars die bij De Parallel zouden passen. Uiteindelijk kwamen we uit op Jasper Bloem die een custom piece voor Bram wilde ontwerpen. De Parallel feesten hebben altijd futuristische mensen en poppen in de uitingen, dus paste iets met paspoppen goed bij het festival. Daarom heeft Jasper een te gekke art piece gemaakt die roterend bovenin de grote zaal van Podium Victorie hing.

In de kleine zaal hebben de kunstenaars van Buurman en Buurman raven een vette TV art installatie gemaakt.

Kunstparticipatie

Omdat kunst een bepaald stigma met zich meebrengt en de jongeren die veelal naar technofeesten gaan wellicht zich niet verhouden tot kunst was het juist tof om dit te integreren tijdens de day rave. Om de huisstijl van De Parallel door te zetten heeft Bram bedacht om tweedehands paspoppen te scoren zodat die beschilderd konden worden. Het was natuurlijk even checken of het mocht, maar podium Victorie wilde dit laten slagen en stelde het dakterras daarvoor beschikbaar. Het was heel vet te zien dat de poppen na een aantal uur al vele mooie kleuren gekregen hadden.

DJ contest lokaal talent

En ook binnen de muzikale programmering werd ingezet op lokaal talent. Het is voor De Parallel als organisatie ontzettend belangrijk om ruimte te bieden voor jong dj talent verder te ontwikkelen. Daarom werd er een online DJ contest ingericht waar vele startende techno DJ’s op reageerden. Uiteindelijk zijn er drie vette talenten geselecteerd die back to back een te gekke set draaiden in de kleine zaal van Victorie!

Vriendenboekje, photobooth en speeddaten

Omdat Bram met De Parallel graag bijdraagt aan een hechte community wilde hij graag wat aspecten toevoegen om jongeren aan elkaar te verbinden. Op het dakterras lagen op alle tafels daarom kaartjes met grappig maar ook diepe vragen en stellingen. Samen met STAD heeft hij een vet vriendenboekje ontworpen dat aan alle bezoekers werd uitgedeeld en daarom was er ook een photobooth neergezet zodat er ook een leuke foto in het vriendenboekje geplakt kon worden. Dit alles was gratis zodat zoveel mogelijk jongeren er gebuik van konden maken, wat ook zeker zo was!


Resultaat: 1000 bezoekers op een dayrave met vele (culturele) activiteiten
Fase: Uitgevoerd