Alles van: cultuurparticipatie

Jongeren hebben in de corona periode veel moeten missen, zeker op cultureel vlak. Dit terwijl cultuurdeelname grote positieve effecten heeft op ons welzijn. Kunst en cultuur dragen bij aan het begrijpen van elkaars (gedachten-) wereld, hebben positieve impact op de identiteitsontwikkeling en dragen bij aan het vermogen om je uit te kunnen drukken. Kunst en cultuur zijn een mooi tegengewicht in een samenleving waarin jongeren het steeds lastiger vinden om hun eigen plek te veroveren.

Het thema waar wij als STADters de aankomende periode mee aan de slag gaan is dan ook Cultuurparticipatie. Maar wat is cultuurparticipatie eigenlijk? Cultuurparticipatie is het actief meedoen aan kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Van evenementen, tot muziek maken, schilderen, street art, het doorgeven van verhalen en tradities of een dans battle het past allemaal onder de noemer cultuur.

In Nederland zijn ruim 6,4 miljoen mensen op dit moment al cultureel actief in hun vrije tijd. Ruim 80% hiervan is het hele jaar door actief en de meeste op wekelijkse basis. Toch is cultuur nog lang niet voor iedereen bekend terrein en zomaar toegankelijk. Hier gaan wij met dit Slimpact thema wat aan doen. De vraag die tijdens dit Slimpact thema luidt: Hoe zorgen wij er samen voor dat meer jongeren aan de slag gaan met cultuur?